Hoe kan een geschonken bedrag terugkeren?

In januari 2020 hebben wij ons huis verkocht. We willen een deel van de opbrengst aan onze dochter schenken. Hoe doen we dat best en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het bedrag naar ons terugkeert als onze dochter voor ons zou overlijden?

Jullie kunnen de som overschrijven op de rekening van jullie dochter. Jullie maken dan best een bewijsdocument op. Ofwel via twee aangetekende brieven – een van jullie aan jullie dochter, waarin jullie het voornemen om te schenken opnemen en een van jullie dochter aan haar ouders waarin ze de geschonken som aanvaardt -, ofwel via één enkel document, pacte adjoint genoemd. Dit kan belastingvrij als jullie niet binnen de drie jaar overlijden. Gebeurt dat wel, dan wordt deze som bij de nalatenschap geteld en moet jullie dochter erfbelasting betalen. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een geregistreerde schenking te doen. Dan moet jullie dochter een vlak tarief van 3% schenkbelasting betalen op de schenking en speelt de fiscale termijn van drie jaar niet meer.

Als jullie kind eerst overlijdt en zelf geen kinderen heeft, dan gaat volgens het principe van de wettelijke terugkeer de som terug naar de ouders. Jullie kunnen ook werken met een conventioneel beding van terugkeer. Dat kan je zowel in het bewijsdocument als in de schenkingsakte laten opnemen. Dan keert de schenking naar de ouders terug als jullie dochter eerst overlijdt, ook al heeft ze zelf kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content