Voor jezelf zorgen

Identiteit

Identiteit is een beladen woord. Toch verwerken veel schrijvers dit thema in hun verhalen. Soms heel uitgesproken, vaak onderhuids. ‘Wie zegt jou wie je bent?’ is de vraag in deze drie boeken.

Voor jezelf zorgen

In 2012 schreef psychoanalyticus Paul Verhaeghe Identiteit. Daarin stelt hij: “We hadden het zelden zo goed en toch liggen we uitermate overhoop met de wereld en onszelf. Dat komt omdat we niet meer weten wie we zijn.” Je kan dat boek nog altijd krijgen. Vandaag ligt ook zijn nieuwe boek klaar. In Intimiteit vertrekt de schrijver van de vraag: Ben je een lichaam of heb je een lichaam? Vanuit de overtuiging dat intimiteit in de eerste plaats op de relatie met jezelf berust en pas daarna op die met anderen, pleit Paul Verhaeghe voor een nieuwe vorm van zelfzorg.

Zoektocht
Zoektocht

Intimiteit — Paul Verhaeghe — De Bezige Bij — 21,99 euro — isbn 9789403139104

Zoektocht

In de debuutroman van de in Rusland geboren en in Duitsland getogen toneelschrijfster Sasha Marianna Salzmann is Alissa (Ali) op zoek. Naar haar tweelingbroer Anton die spoorloos verdween, maar ook naar hun familiegeschiedenis, naar een thuis en naar zichzelf. Via Ali roert Sasha Marianna Salzmann thema’s aan zoals identiteit, geheugen, familie, migratie en stelt ze de vraag of taal, nationaliteit en gender belangrijk zijn voor de manier waarop we onszelf definiëren.

Buiten mezelf — Sasha M. Salzmann — Atlas Contact — 21,99 euro — isbn 9789025451653

Twijfel

Een bezwerende reflectie op identiteit, zo wordt het nieuwe boek van Peter Terrin – de auteur van Post Mortem waarmee hij de AKO Literatuurprijs won – beschreven. Astrid verlaat het huis terwijl haar vijfjarige zoontje in bad zit. Even later besluit ze terug te keren, maar als ze aankomt ziet ze de wagen van haar man op de oprit. Kan ze haar eigen huis en leven zomaar terug binnenstappen? “Pas als ik niet meer verwacht werd, zou ik weer welkom zijn. Hoeveel tijd was er nodig?” bedenkt ze. Een portret van een vrouw in crisis, die alles wat ze over zichzelf dacht te weten, in twijfel trekt.

Twijfel
Twijfel

Patricia — Peter Terrin — De Bezige Bij — 19,99 euro — isbn 9789403135403

Boeken op woensdag

Antwerpen Boekenstad organiseert een reeks lezingen in het Letterenhuis. Op woensdag 7/11 kan je van 12.30 tot 13.30 uur luisteren naar en praten met schrijver Tom Lanoye.

www.antwerpen-boekenstad.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content