© FRANK BAHNMÜLLER

Jeanneke rijdt met de fietstaxi

Wie regelmatig in Gent komt, heeft ze misschien al zien rijden: de riksja’s of fietstaxi’s van TriVelo, die minder mobiele Gentenaars van en naar hun afspraak brengen. Jeanneke Lamberigts (71) rijdt haar passagiers gezwind langs pleinen, fietstunnels, tramsporen en kasseiwegen – al probeert ze die laatste zo veel mogelijk te vermijden. “Ik was eigenlijk op zoek naar een oplossing voor een vriendin waarmee ik in een koor zing. Ze is minder mobiel en het wordt voor haar man steeds moeilijker om haar met de wagen te brengen. Ik ging naar het infomoment van TriVelo. Ik heb zelf eens met zo’n elektrische fietstaxi gereden en vond het zo plezant dat ik me heb laten overhalen om vrijwillig chauffeur te worden.”

De traagheid van de ritjes doet mij ook deugd. JEANNEKE LAMBERIGTS

Een aantal keer per week doet Jeanneke een rit met de fietstaxi. Ze brengt mensen naar de kinesist, de wekelijkse markt, een terrasje in de stad, hun geliefde in het woon-zorgcentrum,... “Ik ben een echte fietser. Vroeger reed ik met de kleinkinderen rond in de bakfiets. Maar dit heeft toch een extra dimensie. Je haalt mensen thuis op, helpt hen in de fiets, je babbelt wat tijdens het fietsen. Ik heb zelf ook veel aan die gesprekken en ik vind het fijn om iets te doen voor iemand anders.”

Als je ouder wordt, raak je snel in isolement. Je bent wat minder goed te been en je wil je kinderen niet lastigvallen, dus blijf je maar thuis. De fietstaxi is een aangename manier om er toch op uit te trekken. En je ziet iets van de stad. “Zelf heb ik ook nog nieuwe plekken ontdekt in Gent. Het is ook goed voor mijn geheugen, want ik zoek vooraf welke route ik moet nemen. Ik kijk niet graag op de gps tijdens het rijden. Ik concentreer me liever op de weg en op mijn babbeltjes”, zegt Jeanneke. “Wat ik ook bijzonder aangenaam vind, is de traagheid van de ritjes. Soms haast ik mij naar de afspraak en moet ik tegen mezelf zeggen: en vanaf nu leef je even op het ritme van de mensen die je vervoert. Zij hebben tijd. Soms doe ik een omweg omdat ze nog eens voorbij het huis willen rijden waar ze vroeger woonden. Die traagheid doet mij ook deugd.”

TriVelo (van de Fietsambassade), fietsambassade.gent.be/nl/Trivelo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content