Kleurt u het of kleurt u het niet?

De een is er trots op, de ander wil hem het liefst verstoppen. Hoe bekijkt u uw grijzende haardos? Als een normaal en natuurlijk gevolg van het ouder worden? Als een drama? Of.als een troefkaart?

Sommige mensen storen zich er niet aan. Ze bekijken de situatie filosofisch en menen dat je hoe dan ook de opmars van de tijd niet kunt tegenhouden. Betekent dit voor hen dat ze verder met grijze slapen door het leven moeten? Het zij zo! Om gelukkig te zijn, moet een mens de realiteit van het leven waardig leren aanvaarden.

Andere mensen zitten urenlang in de spiegel te speuren naar de eerste sporen van grijs haar. En zodra ze ook maar één exemplaartje gevonden hebben, nemen ze hun toevlucht tot radicale technieken, in de vorm van een kleurtje. Zij willen in geen geval met grijs haar rondlopen, omdat ze vinden dat het hen ouder maakt dan ze zich (willen) voelen.

Tussen die twee uitersten ontwikkelt zich een nieuwe trend: steeds meer jonge mannen en vrouwen trekken zich niets aan van wat de mensen zeggen en zijn trots op hun grijzende haar. Zij vinden dat een grijze haardos geen handicap is maar dat hij hun charme en het charisma van hun persoonlijkheid versterkt. Een modegril? Of een milde vorm van provocatie? De motivatie van de ene persoon kan verschillen van deze van de andere.

De strijd tegen de tijd

Laten we eerlijk zijn: we willen er allemaal liever jong blijven uitzien. Helaas spelen rimpels en grijze haren dat spelletje niet mee. Zij herinneren ons er onverbiddelijk aan dat niemand de eeuwige jeugd bezit. En omdat grijs haar gemakkelijker aan te pakken is dan rimpels, nemen we sneller onze toevlucht tot een kleurtje en wordt de kapper onze bondgenoot in de strijd tegen de tijd. Wanneer dat precies gebeurt, wordt bepaald door de erfelijkheid. Bij sommige mensen begint dat spelletje al wanneer ze vooraan in de dertig zijn (of zelfs vroeger), bij anderen gebeurt dat pas tien jaar later.

Sinds enkele jaren grijpen ook de mannen naar de verf, geholpen door een cosmetica-industrie die kosten noch moeite spaart om onze angsten te sussen. Shampoos, lotions, verf om thuis te gebruiken... het gamma van producten om grijs haar te camoufleren is even uitgebreid als winstgevend. Maar waarom schrikt grijs haar ons zo af? Omdat het een van de opvallende tekens van veroudering is. Psychologen bevestigen dat grijs worden voor sommige mensen een ernstig probleem vormt. Zij stellen immers vast dat achter de vragen die tijdens de raadpleging worden gesteld, een existentiële angst schuilgaat om oud te worden. Dat is niet nieuw, het is al eeuwen oud. Maar meer dan ooit komt vandaag de ouderdom in aanvaring met de waarden die door de westerse maatschappij heilig verklaard zijn: efficiëntie, rentabiliteit, snelheid,...

Een andere manier van verleiden

“Je mag je niet laten gaan schat, zou je niet...” of “Maar mama toch, je lijkt wel een oma...!”

Soms klinken bepaalde opmerkingen van de partner, van de kinderen of vrienden veel harder dan ze bedoeld zijn. Hoe oneerlijk het ook is, haast iedereen lijkt het erover eens dat grijs haar mannen gedistingeerd maakt en extra klasse geeft, terwijl een vrouw met grijs haar zich verwaarloost. Dat is natuurlijk niet waar, maar het bewijst wel dat de sociale druk op mannen veel kleiner is dan op vrouwen. Die sociale druk geeft vrouwen de stille boodschap dat wie grijs haar aanvaardt, het spel van de verleiding onrechtstreeks of onbewust opgeeft. Ook dat klopt vanzelfsprekend niet. Hoeveel mooie vrouwen met grijzend haar zijn er niet die een knappe combinatie van geheimzinnigheid en provocatie cultiveren? Elke leeftijd heeft haar eigen manier om te verleiden en de discrete charme van de vrouw die zich goed voelt zoals ze is, laat de heren allesbehalve onverschillig. Net zoals de charme van de zelfbewuste man met een grijzende haardos de dames niet koud laat.

Gelukkig zijn met de gemaakte keuze

De discussie over grijze haren gaat natuurlijk veel verder dan de vraag of u ze verstopt of niet. Toch valt één ding op: wie nog niet de eerbiedwaardige leeftijd heeft bereikt waarop iedereen grijs plots schattig vindt, heeft moed en een sterk karakter nodig om grijs te durven zijn. Lees hierover onze getuigenissen maar eens. Het grootste probleem? Een aantal vooroordelen die een hardnekkig bestaan blijven leiden. Blijkbaar heeft onze samenleving het er nog altijd moeilijk mee, te aanvaarden dat ook in dit verband mensen keuzes maken. (Zelf)bewuste keuzes. Strijdbare keuzes.

De enige waardemeter die een rol zou mogen spelen, is de mate waarin ieder mens zich gelukkig voelt met de keuze die hij voor zichzelf gemaakt heeft!

A Karima Amrous

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content