© GETTY IMAGES

Krabben en en klauwen

De klauwen van je hond of kat knippen is geen pretje en vergt meer dan enkel geduld, want je huisdier zit hier meestal niet op te wachten. Wanneer je hond nog jong is, hoeft nagels knippen niet. Maar dat verandert als hij opgroeit en wordt mee bepaald door zijn levenstijl. Slijt je hond zijn dagen languit liggend in zijn mand, dan zal je zijn klauwen vaker moeten verzorgen dan wanneer je dier actief is en zijn nagels, door ze vaak te gebruiken, vanzelf afslijten.

Heb je een kat dan is zowel de levensstijl, leeftijd als het gedrag bepalend. Leeft ze zich graag uit op je meubels, dan kan je de schade beperken door geregeld de punten van haar klauwen te knippen. Maar waagt je kat zich vaak buitenshuis, dan heeft ze die scherpe klauwen wel nodig om te klimmen en zich te verdedigen! In dat geval kunnen kortgeknipte nagels een handicap zijn.

Er zijn tal van knippers en vijlen op de markt, manuele en elektrische. Maar toch kan je bij het knippen best wel wat hulp gebruiken. Laat daarbij iemand anders je dier in bedwang houden. Je kan het jezelf makkelijk ma- ken door je kat in een handdoek te wikkelen en een handschoen te dragen aan de hand die de poot vasthoudt, terwijl je met je andere hand de klauwen inkort.

Lichtgekleurde nagels knippen is eenvoudiger dan donkere klauwen, omdat dan de bloedvaten niet zichtbaar zijn. Wees dus voorzichtig en knip liever wat vaker, maar slechts een beetje, dan dat je het risico loopt de klauwen te kort te knippen en je huisdier pijn te doen. Want dat zal je dier zich bij een volgende beurt zeker herinneren en je het leven knap lastig maken. Knip je de klauwen per ongeluk te kort, dan kunnen die aanzienlijk bloeden, maar raak niet in paniek: je huisdier zal niet doodbloeden. Desinfecteer de punt van de klauw en gebruik eventueel een bloedstelpende stick om het bloeden te stoppen.

Nog een laatste tip: laat je huisdier van jongs af aan wennen aan dat nagels knippen.

SÉBASTIEN DELGOFFE, Dierenarts
SÉBASTIEN DELGOFFE, Dierenarts© G.F. GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content