Landschap

Verhalen spelen zich altijd ergens af. De plaats is de achtergrond of het decor. Maar soms wordt het landschap een personage. En zijn de mensen die het bewonen of erdoor trekken slechts passanten.

VLAKTEN

Als Europeanen die in een dichtbevolkt stuk van de wereld wonen, kunnen wij ons niet echt voorstellen wat het leven voor onze tegenvoeters op de vlakte inhoudt. Als er ooit één iemand dit Australische landschap en het gevoel dat daarbij hoort doorgrond heeft en op een onnavolgbare manier op papier heeft kunnen vatten, dan is het wel Gerald Murnane. Hij schreef ‘De vlakte’ in 1982, maar het is nu pas vertaald. “Vlakten lijken op elkaar in hun platheid en uitgestrektheid, maar tegelijk zijn ze vol mysterie en verborgen verschillen”, schrijft Wim Boevink in het Woord vooraf, waarin hij de lezers voorbereidt op de bijzondere leeservaring die hen te wachten staat.

Landschap

DE VLAKTE – GERALD MURNANE

SIGNATUUR – 21,99 EURO – ISBN 9789056726409

ONBEDUIDEND

“Ook het land wint aan kleur. De waterstroom verbreedt. Her en der barst het gras felgroen uit de schaduw van de heesters los. Is dit het dan, de wildernis die Ba zocht? Het gevoel dat ze in het landschap kunnen opgaan – een vordering van hun lichamen, zoals onzichtbaarheid, of vergiffenis? De holte in Lucy krimpt naarmate zij zelf krimpt, onbeduidend in dit gebergte...”. Lucy en haar één jaar jongere zusje Sam trekken vanuit een Amerikaans mijnstadje verder westwaarts, op zoek naar een thuis om Ba, hun vader, te begraven. Want dat wil de Chinese traditie. Een prachtige debuutroman over immigratie en familiebanden, halfweg de 19de eeuw. Maar ook over de nietig- heid van de mens tegenover de natuur.

Landschap

AL WAT GOUD IS OP DE BERGEN – C PAM ZHANG

AW BRUNA – 23,99 EURO – ISBN 9789056726829

KLIFFEN, ZEE EN ZOUT

Raynor Winn en haar man Moth leven in hun zelfverbouwde boerderij in Wales, maar door foute beleggingen spelen ze die kwijt en worden ze dakloos. Als Moth ook ernstig ziek blijkt, besluiten ze samen het 1.014 km lange South West Coast Path te lopen van Somerset tot Dorset . Als lezer stap je met hen mee, ziet de woeste natuur door hun ogen, proeft het zout van de zee, en voelt hoe louterend de tocht is. “Onze reis had alle kracht en wil uit ons weggezogen, maar daarna waren we door de elementen omgevormd. Net als de door de wind gekromde bomen langs onze route, hadden we een nieuwe vorm gekregen”, schrijft Raynor, die intussen een vervolg schreef: ‘De wilde stilte’.

HET ZOUTPAD – RAYNOR WINN

BALANS – 12,50 EURO — ISBN 9789463821513

De lezer kiest

In juli beslissen lezers mee welke auteurs op de shortlist van de Hebban Debuutprijs komen, een juryprijs waar lezers een grote impact hebben. hebban.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content