© Wimkempenaers

Leo maakt nieuwe binaire puzzel

Je vindt ze intussen in zowat alle kranten en tijdschriften, maar de allereerste puzzel waarin je enkel eentjes en nullen moet invullen, werd in 2006 bedacht door Berchemnaar Leo De Winter (86). “Ik ben vroeg moeten gaan werken, maar kreeg via mijn werkgever – een verzekeringsmaatschappij – de kans om bij te studeren. In 1960 wilde het bedrijf een computer aankopen. Ze zochten kandidaten die mee in dat avontuur wilden stappen. Ik heb meteen ja gezegd, en werd op die manier een beetje een pionier van de informatica in België.”

Voor Leo op het idee van de binero kwam, had hij o.a. al een spreukenpuzzel gemaakt gebaseerd op de numerieke waarden van het alfabet. Die is toen verschenen in een krant, maar brak niet algemeen door. Met binero ging het anders. “Begin jaren 2000 kwamen de sudoku’s op. Dat was niets voor mij. Ik vond het frustrerend dat er zo veel cijfers waren en dat je moeilijk kon corrigeren als je vastliep. Ik zag dan zo’n blad vol enen en nullen zoals dat vroeger uit de printer rolde en dacht: daar zit een puzzel in. Niemand zou ooit een puzzel met minder varianten kunnen maken.” Leo’s puzzel verscheen eerst in het wetenschappelijke blad EOS. Plus Magazine volgde als tweede. “Intussen werd mijn puzzel al vele malen gekopieerd, maar het zij zo. Ik ben nog altijd fier als ik iemand een binaire puzzel zie oplossen.”

Ik ben nog altijd fier als ik iemand een binaire puzzel zie oplossen. LEO DE WINTER

Het heeft Leo er wel toe aangezet om een nieuwe versie te maken: de binero 2.0, sinds juli te vinden op onze puzzelpagina’s. “De regels zijn grotendeels dezelfde. Enkel de lastigste regel die stelt dat geen twee rijen of kolommen hetzelfde mogen zijn, werd vervangen door de regel dat je geen blokjes van vier gelijke cijfers mag hebben. Het maakt de puzzel wat moeilijker, maar het is wel duidelijker. Voor de puzzelaar is het meteen een feestje!” Want die puzzelaar, daar doet Leo het voor. “De puzzels worden voor een groot stuk automatisch geproduceerd maar op cruciale punten kan ik tussenkomen om een persoonlijke toets te leggen. De eerste 1.000 puzzels los ik altijd eerst eens zelf op. Ik wil weten hoe de puzzelaar het ervaart.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content