© FRANK BAHNMÜLLER

Marc Boon is ringmaster

Het gezegde luidt dat als je één paar schoenen verslijt in het circus, je er niet meer weg raakt. Ik droeg veiligheidsschoenen toen ik voor het eerst het circus-event Sint in de Piste regisseerde. En die zijn inmiddels versleten”, lacht Marc Boon (51). Na een carrière in het onderwijs besloot Marc zich tien jaar geleden toe te leggen op zijn passies: regisseren en presenteren. Op zijn palmares: 120 theaterproducties, events, televisieshows,... Maar circus neemt een opvallend groot deel van zijn tijd en hart in beslag. “Als kind was ik al enorm gefascineerd door het circus en de kermis. Het feest dat naar je toekomt en daarna weer verder trekt.”

Toen Marc de kans kreeg om Sint in de Piste te regisseren, wou hij het circus in Vlaanderen weer op de kaart zetten. “De eerste jaren werkten we samen met circussen uit Vlaanderen en Nederland. Sinds enkele jaren boeken we artiesten uit het buitenland, die ook in Nederland en Frankrijk optreden. Hun vaak spectaculaire acts liggen vast. Als regisseur zorg ik voor een mooi geheel en als ringmaster ben ik de gastheer van het circus. Je moet onmiddellijk kunnen inspringen als er iets onverwacht gebeurt, je moet het publiek geruststellen als er iets fout gaat, maar ook zorgen voor glamour en glitter.”

“In het begin kreeg ik vaak de vraag of mijn ouders ook in het circus zaten. Je moet het respect van de artiesten verdienen, maar eens ze je vertrouwen, is het onvoorwaardelijk. Er is niets leuker dan een circus dat ontwaakt. De paarden die rondjes rijden op de piste, acrobaten die een nieuwe act inoefenen,... Een circustent heeft een geur die je niet kan imiteren in een evenementenhal of theater. Zalig om vanuit de kou buiten die warme tent binnen te stappen. Je voelt er ook het weer: een regenbui, de wind onder het tentzeil. Na een voorstelling ga ik graag bovenaan de tribune zitten. Zonder artiesten, licht en publiek is het een lege, zielloze tent. Dat maakt je nederig.”

sintindepiste.be, wintercircusvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content