Natuur zo ver u kunt kijken

In Vorarlberg zijn kinderen thuis, in Karinthië wordt het gras nog met een zeis gemaaid en in Tirol is gezelligheid troef. Drie regio’s, drie portretten maar één land, één thema: kiplekker op reis dankzij de ongerepte Oostenrijkse natuur.

Wie Oostenrijk zegt, denkt aan bontgroene valleien waarin een handvol dorpen telkens weer te pletter lopen tegen een berg-flank. Naar multi-maxi-megaprojecten hoeft u hier niet te zoeken, de tijdloze harmonie van een landelijk dorpje in een berglandschap is hier het hoogste goed.

Vorarlberg: puur natuur

In het rustige Vorarlberg wordt u verwend. Vriendelijke hoteleigenaars organiseren kinderuurtjes, boogschutterswedstrijden, tennisinitiaties, woudwan- delingen,... Andere uitbaters propageren gezond voedsel, leggen kruidentuintjes aan, organiseren bergtochten met deskundige uitleg over geneeskrachtige planten. Ze laten je overnachten in een 1700 meter hoge Almhutte, in een slaapzak tussen de koeien maar met de hele vallei als een weids bloementapijt aan uw voeten.

Karinthië: klein en groen

Haast even rustig is het in Obertweng: een onooglijk gehucht in zuidelijk Karinthië, verstopt in de bergen. Zonder kerk, zonder winkels, zonder centrum. Hier logeert u in een van de vele boerderijen, waar de kamers kraaknet zijn en met een panoramisch zicht op een eindeloos groene vallei. Geen speeltuinen hier, geen pretparken, geen exotische zwemparadijzen. Wel bloemen aan donkerhouten ramen, netjes geschikt in uitgeholde boomstammen. Wel bergwater dat overal langs, over en onder sijpelt, stroomt en klatert. Wel de geur van versgemaaid gras en van appelbomen waarvan de takken net niet over uw balkon hangen. Hier leeft u samen en mét boeren die nog kleine lapjes weiland willen maaien met een zeis, met ijverig kraaiende hanen en rondsluipende poezen in bloemenvelden. Met kinderen die ’s morgens versgeplukte eierzwammen kuisen voor de goulash. En met de gezonde berglucht die u heerlijk laat slapen in de ruime bedden, diep weggeduffeld in een dekbed en pluimkussens.

Obertweng en benedenbuur Untertweng liggen op wandel-afstand van Feld am See, maar ook de stadjes aan de Mill-stätter See (Döbriach, Mill-statt, Seeboden) verwennen u. Volslanke dorpen zijn het eigenlijk, met veel hotels aan het water, een strandbad met ligweide, een park, een marktplein. Naar het oosten wacht de Ossiacher See met de restaurantruïne Landskroon, als een adelaar hoog boven het landschap verheven.

Tirol, frisch aus der Pfanne

Felgroene bossen ademen gezondheid langs de zachte glooiingen van de Wildschönau in Tirol, één van de favoriete bestemmingen van de Belgen. Hier en daar hapt een houten huis wat groene weide weg. Opvallend smalle hooioppers blikken in slagorde neer op grijze slingerwegen met veel rode rustbanken. Hier treft u dorpjes als Niederau, Oberau, Mühltal, Auffach en Thierbach, een nest op 1173 meter hoogte. U kunt er logeren in een van de vele gezellige chalet-appartementen en genieten van alle faciliteiten die u wenst. Uiteraard stapt u ook eens in de wagen voor een trip naar de indrukwekkende Krimmler-watervallen, of om te gaan winkelwandelen in het kleurrijke, historische stadje Rattenberg, waar u leuke sieraden in zwarte bloedsteen kunt kopen.

In Wildschönau bent u meer een gast dan een toerist. Een gast die geniet van de stevige, maar verzorgde burgerkeuken frisch aus der Pfanne, waarin lokale ingrediënten zoals wild en bosvruchten steeds verfijnder worden verwerkt. Want hier dicteert de natuur de wet. En de natuur heeft alleen oog voor de essentie van het leven: voor gezondheid, voor lucht en licht, zo ver u kunt kijken.

A Georges Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content