Onweerstaanbaar in het najaar

De Duitse Moezel is op z’n mooist wanneer hij zijn herfstgewaad aantrekt, met oker en geel overal waar u kijkt . En roodbruin. En donkergroen. Wanneer de zon laag aan de hemel staat, worden de gastvrijheid van de terrassen en de heerlijk frisse wijn pas echt onweerstaanbaar.

Een reisje door de vallei van de Moezel is één en al charme. Een zachte charme, minder indrukwekkend en geheimzinnig dan die van de Rijnvallei, maar beslist even betoverend. Laat de toeristische trekpleisters Trier en Koblenz eens links liggen en breng een bezoek aan Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell en Cochem, allemaal lieflijke stadjes met een boeiende geschiedenis en openhartige mensen. De autoweg brengt u in één ruk van Brussel tot aan de Duitse grens. Twee en een half uur rijden en u bent er.

Het landschap bekoort u ongetwijfeld: een aaneenschakeling van steile heuvels, begroeid met wijnstokken en versierd door de ochtendnevel. Beneden kronkelt de Moezel vredig door de vallei. Steden en dorpjes hebben een menselijke dimensie bewaard. Zelfs Bernkastel-Kues dat een beetje ontsierd wordt door de goedkope klerenwinkels, is zo mooi dat zelfs deze smet op het blazoen gauw vergeten is. Naast de renovatie van de oude stad kunt u niet kijken. Huizen met vakwerk wisselen harmonieus af met nieuwe panden in warme kleuren, in smalle straatjes die steil naar de wijngaarden klimmen.

De charme van de Jugendstil

Traben-Trarbach was in de XIXde eeuw zo welvarend dat ze alleen in Bordeaux meer wijn verkochten. Die rijkdom is te merken aan de weelderige oude villa’s aan de oever van de Moezel: unieke staaltjes van de Jugendstil, de Duitse variant van de art nouveau.

Ook hotel Bellevue is verrassend. Directeur Matthias Ganter is gek op Jugendstil en dat merkt u van bij zijn eerste woord. “Ik heb overal mijn spionnen”, zegt hij met een mysterieuze glimlach. “Telkens ik verneem dat op een veiling of bij een uitdrager een art-nouveaumeubel is opgedoken, ga ik altijd als eerste een kijkje nemen. Op die manier heb ik een groot gedeelte van het hotel ingericht.” Luchters, abrikoosroze glasramen, houtwerk, wandversieringen en meubels, alles in dit klasse-etablissement heeft smaak. Soms een beetje overladen, dat wel, maar pure liefde kent nu eenmaal geen maat...

Hebt u zin in gezonde lucht, een flinke wandeling en een stevige klim? Op de ruïnes van de middeleeuwse vesting Grevenburg, vlakbij Trarbach, krijgt u een verrassend uitzicht over de streek zomaar in de schoot geworpen. Onvermijdelijk duikt uw blik de diepte in naar de rivier waar u een schouwspel wordt geserveerd dat nooit verveelt. Overal triomfeert de natuur. De wijnstokken zijn alomtegenwoordig. En als de zon zich laat zien, lokt het schaduwrijke terras van het vestingcafé u ongetwijfeld ook aan...

De legende

van de kat

In Zell en de wijde omgeving kunt u niet alleen onvergetelijke wandelingen maken, maar ook prima wijntjes ontdekken. Of het verhaal van de Zwartse Katse leren kennen, een kat waarvan het reusachtige portret tot aan de wijnstokken reikt. De legende gaat terug tot in de XVIde eeuw, toen een kat een plaatselijke wijnkelder bewaakte door blazend en met een hoge rug indringers op de vlucht te jagen.

Cochem is op de eerste plaats een kasteel uit de Xde eeuw dat het hele landschap domineert. Het is even doorzetten om er te geraken want u moet de auto aan de voet van de heuvel achterlaten. Uw volharding wordt beloond met een van de mooiste panorama’s van de streek. Het stadje zelf heeft evenmin gebrek aan charme, als u tenminste de toeristische drukte van het hoogseizoen vermijdt. Huizen met strodaken en vakwerk, uithangborden van smeedijzer, terrassen vol bloemen: het geluk is hier zo eenvoudig als een glas riesling in de schaduw van een oerdegelijke, Duitse parasol. n

A Marc Welsch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content