Op excursie

Een cruiseschip blijft niet op zee. Af en toe doet het een haven aan.

De boot gemist

“Als mensen van boord gaan voor een excursie, wordt hen meegedeeld wanneer ze opnieuw aan boord moeten zijn. Lukt hen dat niet, dan vertrekt het cruiseschip zonder hen. Stel dat ik tijdens een excursie een ongeval heb, geldt dit dan als overmacht? En wie moet dan de kosten dragen om het schip in te halen?”

Als u excursies boekt via de reisorganisator of via de excursiedienst aan boord, dan is deze voor u verantwoordelijk en zal het schip op u wachten. Als u op eigen houtje de stad verkent, dan bent u zelf verantwoordelijk. Als uw vertraging te wijten zou zijn aan een ongeval, dan kan een reisbijstandsverze-kering zijn nut be- wijzen. Bij een ongeval voorziet deze polis in de repatriëring of -indien mogelijk- het voortzetten van de reis.

Bestolen

“Ik word bestolen tijdens een excursie. Wie is verantwoordelijk?”

Indien u bagage achterlaat in het busje dat de rederij voor u heeft geregeld, dan is de rederij verantwoordelijk voor een eventuele diefstal uit dat busje. Als u echter op eigen houtje de metro hebt genomen en nadien vast-stelt dat uw zakken leeg zijn, is de rederij vanzelfsprekend niet verantwoordelijk.

Zware souvenirs

“Tijdens een excursie souvenirs kopen, is leuk. Is er een beperking in hoeveelheid of gewicht op de boot?”

Zolang u niet overdrijft in het volume of het gewicht, zult u geen controle krijgen op het cruiseschip. Houd er wel rekening mee dat u vanuit de eindhaven nog thuis moet raken, en dat luchtvaartmaatschappijen heel wat strenger toekijken op het gewicht. Controleer voor u dat loodzware Boeddhabeeld koopt hoeveel bagage u op uw eventuele retourvlucht mag meenemen. De meeste maatschap-pijen hanteren 15 tot 20 kilo als norm. In Business Class mag u meestal 10 kg meer meenemen.

“Wat mag ik invoeren en wat niet? Mag ik kleding kopen, gemaakt van exotische dieren? Is er controle?”

Als u naar België terugkeert na een reis buiten de Europese Unie mag u 1 liter sterkedrank (of 4 liter wijn, of 16 liter bier), 200 sigaretten en andere goederen ter waarde van euro430 in uw persoonlijke bagage meebrengen. Wie meer invoert, moet de goederen aangeven aan de douane om een boete te vermijden bovenop de verschuldigde belasting. De douanewetgeving regelt wat en hoeveel u mag kopen, controleert op namaak en verbiedt souvenirs gemaakt van beschermde fauna en flora.

Slecht weer

“Een excursie gaat niet door wegens het slechte weer. Krijg ik mijn geld terug?”

Excursies waarvoor u extra dient te betalen, krijgt u terugbetaald als ze door overmacht niet kunnen plaatsvinden. De organisator kan u ook een alternatief voorstellen. U kunt dan kiezen of u het alternatief aanvaardt of u liever uw geld terugkrijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content