Relaxen tussen de hortensia’s

Maria en Hugo Reyniers uit Herentals schiepen zich een villatuin om zalig in te relaxen. Overal kijk je uit op hortensia’s in vele vormen en kleuren. Door de variëteiten slim te kiezen, genieten ze van een rijke bloei tot in november.

sOchtends ontbijten op het grote terras dat deels overdekt wordt door een houten zadeldak. ’s Middags lunchen aan de tafel op het gazon. Om vier uur thee drinken onder het frisse bladerdak van een cirkelvormig prieel. In de vooravond aperitieven op een bank tussen de hortensia’s. En ’s avonds met vrienden dineren onder het zadeldak met zicht op de rozen.

In de zomerse tuin van Maria en Hugo Reyniers in Herentals is het genieten van ’s morgens tot ’s avonds. “Natuurlijk heb je altijd wat te doen in zulk een tuin”, zegt Maria die het grootste deel van het werk voor haar rekening neemt. “Toch wilden we óók een oase om tot rust te komen. Daarom hebben we gekozen voor symmetrische vormen en voor zithoeken hier en daar. Door hoge en lage vormen en kleine en grote tuinkamertjes af te wisselen, ontstaat een symmetrie waar je rustig van wordt.”

De geometrische vormen vallen als eerste op. Buxussen, ligusters, spiraea’s en taxussen zijn gesnoeid in de vorm van (halve) bollen, piramides, kegels en driehoeken. Ook bomen worden in een vorm gehouden en dat maakt ze tot blikvangers. Dat geldt voor de rode beuken, de catalpa, de Paulownia (met heerlijk geurende, paarse bloemen) en de tulpenboom (grote, gele bloemen), maar ook voor de onverwacht hoge christusdoorn.

Zes maanden bloei

Al die strakheid wordt vrolijk doorbroken door Viburnums, rozen en vooral hortensia’s, in niet minder dan veertig verschillende variëteiten.

“We koesteren een grote liefde voor deze bloeiers”, verklaart Maria. “Ze passen perfect bij de zandgrond hier, bloeien lang en stralen nostalgie uit.”

De bekendste hortensiafamilies zijn Hydrangea serrata (vlakke bloemen met grote randen), Hydrangea paniculata (ook pluimhortensia genoemd) en Hydrangea macrophylla. Bij de laatstgenoemde familie vinden we de bekende boerenhortensia’s met hun bolvormige bloemen. Buiten deze drie groepen zie je in de tuin van Maria en Hugo ook klimhortensia’s (Hydrangea petiolaris), boomhortensia’s (Hydrangea arborescens) en Hydrangea quercifolia. Deze laatste familie groepeert hortensia’s met trossen witte bloemen en grote bladeren die aan eikenbladeren doen denken.

Op zoek naar speciale kleuren? “Bij de bolvormige houden we nogal van de Merveille Sanguine (donkerrood), Atlantic Blue (tussen blauw en fuchsia) en Hobergine (aubergine). Bij de serrata’s is er de lichtblauwe Blue Deckle, bij de paniculata’s de Early Sensation en de Kyushu. De eerste omdat hij al begin juni bloeit en van wit naar roze verkleurt, de tweede omdat hij bloeit tot ver in november. Dat betekent bloei gedurende zes maanden! Bij de quercifolia’s krijgt de Snow Cream een mooi verkleurend herfstblad. En bij de klimhortensia’s houdt de Seemanii ’s winters zijn blad. Overigens laten we alle variëteiten in hun natuurlijke kleur. We voegen geen ijzer of aluin aan de grond toe om blauwe tuilen te krijgen. Trouwens, dat helpt alleen bij macrophylla’s.”

Nog liever dan rozen

Ook rozen zijn in deze tuin zeer ruim vertegenwoordigd. Ze vormen bijvoorbeeld kamertjes waarop de bewoners uitkijken vanuit de keuken en de slaapkamers. En in juni – juli zie je vanop het terras vier zuilen van metaaldraad die helemaal begroeid zijn met de lichtroze klimroos New Dawn.

Ondanks deze spectaculaire bloei hebben de eigenaars gemengde gevoelens bij rozen. “Ze zijn prachtig, maar ze vragen echt veel verzorging”, zegt Maria. “Aan snoeien houd ik altijd geschaafde armen over en we kunnen niet anders dan ze behandelen tegen bladroos en meeldauw, hoewel we de spuit liever niet hanteren. Dit jaar hebben we daarom een aantal rozen vervangen door... nog meer hortensia’s. Of wat had u gedacht?” n

Maria en Hugo Reyniers houden opentuindagen op 27 en 28 juni, 5 en 12 juli en 23 augustus, telkens 10-18 uur. Toegang a 2. Adres: Kennedylaan 16, 2200 Herentals, % 014 22 56 27.

Ludo Hugaerts – Foto’s Bastin & Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content