Rond de tafel

Je zit rond de tafel, zelfs al heeft die hoeken. Een tafel symboliseert samenzijn en praten met mekaar. Mensen laten er hun sporen op na. Maar ze laat ook leegte zien. De plek van degene die gemist wordt.

Sporen

Tafels zijn uitgelezen plaatsen van samenkomst, maar laten ook de lege plekken zien van wie gemist wordt. Joke van Leeuwen, auteur van proza en poëzie voor jong en oud en eerste vrouwelijke stadsdichter van Antwerpen, schreef een wondermooie tekst. Een lang gedicht. Een geheel van woord en beeld over de sporen die mensen in dingen achterlaten. “... er zwerven kruimels op mijn houten tafelblad dat nu geen kind meer aanziet als een dak waaronder het bevleesde benen van gegroeiden kan beschouwen, terwijl die boven tafel in een krant gelezen woorden ijverig de mond uit stoeien ...”

Joke van Leeuwen, Aan tafels

Querido, 18,99 euro

isbn 9789021469751

Magisch rond

“Misschien is er in Denemarken maar één ding groter dan design en dat is hygge”, lees je vooraan in het boek ‘Hygge voor thuis’. “Hygge, dat woord dat allicht enkel in het Deens de lading dekt... Het is de kunst van het scheppen van een fijne sfeer. Het is dat gevoel van thuis, een plek waar je verbinding en comfort vindt.” Een van de vele elementen die bijdragen tot hygge, is de tafel. Toen de schrijver een uitstekende avond met vrienden doorbracht in een restaurant, wist de serveerster hem te vertellen ‘dat dat kwam door de magische ronde tafel’. We vinden ze ook terug in de legende van koning Arthur en zijn ridders. Aan een ronde tafel zit niemand aan het hoofd en iedereen is gelijk.

Rond de tafel

Meik Wiking, Hygge voor thuis – Hoe je van je thuis je happy place kunt maken

Lev, 21,99 euro

isbn 9789400514812

Blijven eten

Ook oud-rector van de VUB, wijlen Caroline Pauwels, had iets met de ronde vorm. ‘Ronduit zijn. Het is een benadering van de wereld waarvoor de cirkel symbool staat. Een cirkel heeft geen snijpunten en is de perfecte remedie tegen hokjesdenkens’., zo begint haar boek. Ze zag het leven als een beweging van kringen. Van de kleine, familiale kring, tot de grotere cirkels van de universiteit, Europa, de wereld. En ook voor haar was de tafel een belangrijk voorwerp en symbool. “Ik ben opgegroeid met veel mensen aan tafel, zowel bij mijn ouders als bij mijn grootouders. Aan onze tafel ben je welkom, luidde hun devies. Iedereen kon altijd blijven eten.” Ze verwijst naar haar favoriete filosofe, Hannah Arendt, voor wie de tafel symbool is van dialoog.

Rond de tafel

Caroline Pauwels, Ronduit – Overpeinzingen van een possibilist

Houtekiet, 21,99 euro

isbn 9789089249708

Saint Amour 2023

Het is weer de maand van de liefde... die twee zijden heeft. Saint Amour 2023 speelt zich af in de schemerzone, balancerend op de dunne en soms onduidelijke grens tussen de liefde en haar lelijke tegendeel.

begeerte.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content