Samen borstkanker overwinnen

Een relatie kan diep gesterkt uit de strijd van de vrouw tegen borstkanker komen, maar ze kan er ook aan ten onder gaan. Om dit te vermijden, verzamelde meester Elfri De Neve een aantal uit het leven gegrepen tips.

Een advocaat die zich ontpopt als psycholoog, zo kunnen we het initiatief van Elfri De Neve uit Oudenaarde noemen. De voorbije twee jaar botste hij in zijn praktijk op de vaststelling dat tien van de echtscheidingen die hij behandelde, volgden op een borstkankerdiagnose en de daarbij horende behandeling. En in alletien de gevallen was het de vrouw die bij hem was binnengestapt om de echtscheiding aan te vragen. Zijn bevindingen hebben hem gebracht tot een tekst vol psychologische tips (*). In de komende weken wordt die opgenomen in een brochure die gratis verspreid wordt via ziekenhuizen en oncologen.

“Let wel, de borstkanker was in mijn praktijkgevallen nooit de oorzaak van de echtscheiding”, beklemtoont de advocaat. “Het was alleen de druppel die de emmer deed overlopen. Meestal gingen er jaren van uit-eengroeien aan vooraf. Ergernissen, niet-gerespecteerde afspraken, ruzies en vooral een gebrek aan communicatie. De partners hadden nooit geleerd met elkaar te praten. Soms ging de man al een tijd vreemd vóór de ziekte werd vastgesteld. En dan was er ineens die borstkanker...”

Zodra de diagnose valt, krijgt het leven van de vrouw een heel andere wending. “Wetten en zekerheden vervallen, genezen wordt de topprioriteit. de vrouw neemt zelf haar leven in handen en wil geen energie meer steken in een partner die van haar vervreemd is en niet efficiënt kan helpen met aandacht en goede zorgen. Daar-om wil ze dat huwelijk snel achter zich laten, zodat ze zich volop kan concentreren op haar genezing. Met mijn initiatief wil ik het idee doorbreken dat het altijd de man is die zijn vrouw verlaat omdat ze niet meer aantrekkelijk zou zijn. Klopt niet! Met de huidige borstreconstructietechnieken houdt dit argument trouwens weinig steek meer.”

Op p. 16 van dit nummer van Plus Magazine vertelt de actrice Gilda De Bal, zelf genezen van borstkanker, dat de ziekte een relatie kan stukmaken óf versterken. Het klinkt misschien vreemd, maar borstkanker kan inderdaad een prachtkans bieden om een nieuwe start te maken in een huwelijk waar sleet op zit. Heel wat relaties komen er verdiept uit, op voorwaarde dat zowel hij als zij anders naar elkaar kijken. Elfri De Neve heeft daarom een boodschap voor beide partijen uitgewerkt.

De boodschap voor haar

n Probeer in te zien hoe uw man in elkaar zit. Hij is het niet gewoon te praten over emoties, ook al heeft hij misschien even veel verdriet en angst als u zelf. Hij wil uw ziekte vooral praktisch oplossen, liefst onmiddellijk en volgens een bepaald plan.

n Praat over uw gevoelens op een praktische manier. “Ik heb grote schrik voor de toekomst. Kunnen we een aantal zaken afspreken om me te helpen? Hoe lossen we dit financieel op? Hoe vertellen we het aan de kinderen? Aan wie vertellen we het niet? Hoe kunnen we de huishouding reorganiseren? Kun je een taakverdeling en een planning opstellen? Kun je voor alles zorgen op de dagen dat ik ziek ben van de chemo?”

n Zoek een andere uitlaatklep. Het is oké als u over sommige onderwerpen niet met hem wilt praten, maar zeg hem dat dan. Zoek in dat geval een vriendin, een psycholoog of een zelfhulpgroep als uitlaatklep.

De boodschap voor hem

n Heb geen schrik. Durf u kwetsbaar op te stellen en over uw gevoelens te praten.

n Gun uw vrouw nu vooral veel aandacht, warmte en aanwezigheid. Neem een deel van haar taken over en probeer naar haar te luisteren. Zij zoekt in de eerste plaats iemand om mee te praten over haar gevoelens en angsten, pas dan een probleemoplosser. Wees bereid te praten over alle zaken waarover zij wil praten, zelfs als het gaat over een mogelijke fatale afloop van de ziekte.

n Wees thuis na de chemobehandeling. Ga naast haar bed zitten, masseer haar voeten en haar rug en lees haar een boek voor op zachte toon. Is ze uitgeput, blijf dan gewoon bij haar zitten. Streel haar haren, houd haar hand vast, droog haar voorhoofd af.

n Zeg haar dat u een nieuwe start wilt maken als uw relatie niet meer zo goed was. n

(*) De tips zijn te lezen op www.elfri.be (doorklikken op ‘Familiaal recht’ en ‘Borstkanker en Echtscheiding’ bij ‘Echtelijke moeilijkheden – algemeen’). Zelfhulpgroepen voor borstkankerpatiënten en hun familieleden vindt u op www.borstkanker.net/hulp-php

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content