Thema van de maand: heeft Dutroux recht op pro-Deoadvocaten?

Véél, zéér veel reacties hebben we ontvangen, ook van de groottante van An Marchal. Wat we voelen, botst hier vaak met wat ons verstand zegt...

Onschuldigen moeten betalen

Degenen die zeker niet om dit proces gevraagd hebben en er geen schuld aan hebben, moeten alles zelf betalen. Hij die de ellende veroorzaakt heeft, krijgt alles gratis. Wie kan dit begrijpen?

De waarheid asjeblieft

Als groottante van An Marchal (ze was het oudste kleinkind van mijn zus) kan ik niet anders dan reageren. Een heel jaar lang heb ik geholpen bij de zoektocht. Nu, na al die jaren van blijvende pijn, vind ik dat Dutroux geen enkel recht meer heeft. Hij heeft nooit de waarheid verteld en kan zich nu op kosten van ons allemaal laten verdedigen. Misschien wordt het ’te grote dossier’ nog een truc om het proces weer uit te stellen. Dat hij gewoon de waarheid vertelt!

Ziek

OK, als Dutroux daar recht op heeft, dan moet de wet nageleefd worden. Het is echter schandalig dat de families van de vermoorde meisjes hun advocaten wél moeten betalen, hoe weinig ook. De crimineel wordt dus beter beschermd en in de watten gelegd dan de slachtoffers en dat vind ik onrechtvaardig. Ik word daar ziek van.

Hij heeft geld!

Dutroux heeft geen recht op pro-Deoadvocaten omdat hij vroeger met zijn gesjoemel en criminele activiteiten geld genoeg heeft verdiend. Hij bezit eigendommen en heeft indertijd via zijn uitkering royaal van ons belastinggeld geprofiteerd.

Waarom werken ze niet gratis?

Ergerlijk zijn de honoraria die sommige advocaten van de burgerlijke partijen vragen (zoals de eerste advocaat van Paul Marchal). Waarschijnlijk een veelvoud van de schadevergoeding die de families ooit kunnen krijgen. Waarom kunnen ze niet gratis werken?

Pro-Deo’s herzien

Een pro-Deoadvocaat zou enkel mogen worden toegestaan aan mensen die voor de rechter moeten komen wegens een onopzettelijke daad of aan iedereen die zelf niet de middelen heeft om een geding aanhangig te maken en zo zijn rechten te laten gelden. Die hervorming zou de belastingbetalers een grote besparing opleveren.

Vertel ons uw ervaring: hoe vierde u uw vijftigste verjaardag?

We zijn op zoek naar lezers die op een bijzonder leuke of originele manier hun vijftigste verjaardag hebben gevierd. Of u het nu zelf georganiseerde dan wel of anderen u de verrassing van uw leven hebben bezorgd, vertel ons uw verhaal en voeg er liefst een toffe foto bij! In ons volgend nummer maken we plaats voor de beste verhalen. Alle foto’s worden teruggestuurd.

Stuur uw verhaal vóór 10 maart 2004 naar Plus Magazine-Thema van de Maand, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel, fax: 02 702 46 02, e-mail: redactie@plusmagazine.be

Of reageer via onze website www.plusmagazine.be (klik op ‘Lezersoproep’).

Toch liever een rechtsstaat

Laten we ons verstand gebruiken en ons vooral gelukkig prijzen dat we in een rechtsstaat leven. Of willen we liever een samenleving waarin verdachten door een woedende menigte worden opgehangen of gestenigd? Elke verdachte , zelfs degene die de meest onnoemelijke misdaden heeft begaan, heeft recht op verdediging, dat is de basis zelf van onze rechtspraak. Als Dutroux volgens de wet recht heeft op pro-Deoadvocaten, dan moet hij die krijgen. Zijn advocaten doen uiteindelijk alleen hun werk. Misschien kunnen we ooit in een situatie terechtkomen dat we zelf een pro-Deoadvocaat nodig hebben en dan zullen we blij zijn met onze verguisde rechtsstaat...

Antonia Hoefnagels, Oelegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content