© FOTO GETTY IMAGES

Tijd om te verpotten

Verpotten is een noodzaak in het leven van een kamerplant. En het einde van de winter is het ideale moment voor dit karwei, want dan ontwaken je planten uit hun winterslaap.

Gaje te werk als een echte professional, dan verpot je je kamerplant een eerste keer bij aankoop. Want in de winkel staan planten vaak in arme grond of dito substraat. Daarna is het zaak ze een keer per jaar naar een nieuwe, grotere pot te verhuizen. Dat doe je best aan het einde van het winter of het begin van de lente, wanneer je kamerplanten hun activiteit hervatten. Ze slaan dan gemakkelijker aan in een nieuwe pot.

Uitzondering op deze regel zijn de vetplanten en erg omvangrijke planten. Die nemen genoegen met een nieuwe pot om de twee jaar. Terwijl snelgroeiende planten soms al aan het einde van de zomer aan een tweede pot toe zijn.

GROTER, MAAR NIET TÉ

1. Zoek eerst alles wat je nodig hebt bij mekaar. Goede potgrond voor kamerplanten en geen aarde uit de tuin, want die kan besmet zijn of helemaal niet geschikt voor kamerplanten. Een schepje. Een pot met een gat in de bodem en met een diameter die twee tot drie centimeter groter is dan de vorige, maar ook niet méér want kamerplanten staan graag wat ingeperkt. Kleikorrels voor een goede afwatering.

2. Strooi een laagje kleikorrels of potscherven op de bodem van de pot van twee tot drie centimeter dik. Vul aan met een laag potgrond.

3. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot. Hou daarbij de plant schuin, zodat ze gemakkelijk uit de pot loskomt.

4. Ontwar voorzichtig de wortels en plaats de plant in de nieuwe pot. De bovenkant van de wortelkluit moet twee tot drie centimeter onder de rand van de pot blijven, zodat je water kan geven zonder morsen. Vul de rand tussen de pot en de wortelkluit aan met potgrond en druk goed aan.

5. Geef ruim water zodat de aarde de wortelkluit goed bedekt. Vul dan verder aan met potgrond.

Zware potten

Is je potplant te zwaar of te groot om te verpotten, vervang dan een deel van de aarde. Verwijder met een klein schepje zoveel mogelijk potgrond aan het oppervlak en zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt. Vervang de oude potgrond door nieuwe. Nog een tip voor grote potten: breng pot- of glasscherven op de bodem van de pot aan in plaats van kleikorrels. Dat is niet alleen goedkoper, maar zorgt ook voor meer stabiliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content