Toffe themabars voor Valentijn

Plus Magazine ontdekte in onze grotere steden acht niet-alledaagse bars die helemaal rond één thema draaien. Van absint tot zensapjes, via chocolade, James Bonddrankjes en coupes in een kapsalon. Allemaal aanraders om met z’n tweetjes te verkennen!

Gent: single malt in The Glengarry

In een 11de-eeuwse kelder in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal bracht whiskygoeroe Bob Minnekeer bijna 800(!) topwhisky’s (vooral uit Schotland) samen. De meeste flessen staan ten toon op rekken en in wandkasten. Naar een kaart zult u echter vergeefs zoeken. De barkeepers (allemaal kenners!) hebben de opdracht u een single malt te adviseren die bij uw smaak past (gemiddelde prijs euro4 tot euro6). Samen met uw geliefde kunt u dit edele vocht hier trouwens beter leren kennen op een activiteit van de Glengarry Club (zie www.deschepper.com/glengarry).

Waar? Sint-Baafsplein 32, 9000 Gent, tel. 09 233 58 98. Open 14-1 uur (zaterdag tot 3 uur, zondag maar tot 19 uur).

Namen: tequila in El Charro

Op elk moment van de dag komt u in El Charro terecht in de vrolijke sfeer van een grote saloon. De Maya’s en de Azteken zijn prominent aanwezig met wandschilderingen, maskers, beeldjes en gebruiksvoorwerpen. Eén van de twee bars serveert Mexicaanse bieren (Corona, Bohemia... euro3,50), de andere vijftien types tequila (vanaf euro3,75) en cocktails. Geliefden horen bij het drinken van een tequila het zout van elkaars handen te likken. Wie wil eten, kan gaan voor chili con carne, tacos, wraps of spareribs.

Waar? Rue de Bavière 4, 5000 Namen, tel. 0486 76 49 06. Alle dagen open 10-2 uur.

Antwerpen: 007-drankjes in de Martinibar

In het juiste gezelschap zou James Bond zich in de Martinibar perfect op zijn gemak voelen. De toog is trouwens gemaakt van hetzelfde sojahout als zijn boot. Alles straalt glamour uit: de zitbanken van wit slangenleder, de krukken van krokodillenleder, de ruwe wand, de glitterluchters en de spiegeltegels. De bar is gevestigd in hetzelfde pand als Verso, de kledingwinkel met Italiaanse topmerken. Toch zijn een pak van Armani of schoenen van Prada zeker niet verplicht, het publiek is stijlvol maar niet dikkenekkerig. De prijs van de cocktails loopt van euro6 tot euro10.

Waar? Lange Gasthuisstraat 9-11, 2000 Antwerpen, tel. 0485 16 25 71. Open 14-21 uur, gesloten op zondag.

Brussel: sapjes in de Guapa

Tipsy zult u in de Guapa niet worden, nieuwe smaken ontdekken kan wel. Zoals het sap van de guarana en de açai (bessoorten uit Amazonië) of een cocktail met een scheut tarwegrassap. In het zeninterieur van deze bar worden zo’n 35 verschillende sappen voor uw ogen uit verse vruchten en groenten geperst en vervolgens in originele combinaties gemixt tot een hottie, een smoothie, een magic smoothie of een oppepper. Reken gemiddeld euro3,50 (30 cc) of euro4,30 (40 cc) voor een sapjescocktail. De Fire Kiss (wortel, rode biet, appel, selderij, gember en sinaasappel) of de Ginger Hottie (appel en gember) kunnen uw liefdesleven vooruithelpen.

Waar? Vleurgatsesteenweg 142, 1000 Brussel, tel. 02 644 66 30. Open op weekdagen 7.30-19 uur, op zaterdag 9-17 uur, gesloten op zon- en feestdagen.

Antwerpen: zelf topwijn tappen in de Vino

In deze sfeervolle wijnbar mag u zelf 32 topwijnen per glas tappen uit flessen die bewaard worden in geklimatiseerde wijnkasten. Om te tappen (naar keuze 3, 8 of 14 cl) koopt u een chipkaart (euro30 of euro50) die in de tijd onbeperkt geldig blijft. Daarnaast biedt de kaart zo’n 120 wijnen die u per fles kunt bestellen (van euro18 tot euro102). Met zijn initiatief wil uitbater Rudi Ghysebrechts de dikdoenerij rond wijn doorbreken. Het warme interieur (hout, honderd gedimde spots en fluweel) nodigt uit tot een intiem avondje wijnproeven met uw geliefde (elk volgens eigen smaak!).

Waar? Oude Koornmarkt 32, 2000 Antwerpen, tel. 03 213 16 86. Elke dag 18-23 uur (weekend tot 24 uur).

Gent: chocolade in de Quetzal

Is chocolade een afrodisiacum? In de Quetzal in de Gentse studentenwijk kunt u dit zelf uitzoeken. In deze bar staat alles in het teken van vloeibare chocolade in alle denkbare vormen, warme en koude. Van chocoladedranken (19 soorten) over shakes tot ijscoupes (met keuze uit krakende of vloeibare chocolade) en chocolats glacés. Voor elke bereiding kiest u eerst uw basischocolade (wit, melk, donker of zwart 71%). Voor Valentijn is een duochocoladefondue (met drie soorten chocolade, stukjes fruit, noga en noten) geen slecht idee.

Waar? Sint-Pietersnieuwstraat 99, 9000 Gent, tel. 09 224 15 27, www.chocoladebar.be. Open 7-23 uur (vrij-za-zon 14-19 uur).

Luik: champagne in Eric Love’s kapsalon

Eind 2005 veranderde Eric Moscariello zijn kapsalon in Eric Love’s Hair Style & Bar, een combinatie van een bar en een kapsalon (voor haar en hem). De naam Love haalde hij bij zijn idool Courtney Love, de weduwe van Kurt Cobain. De centrale bar met krukken van plexiglas bevindt zich tussen de kaptafels in een hightech interieur vol licht, aluminium, inox en een plasmascherm. Hier kunt u samen met uw geliefde naar de kapper gaan en nadien samen nippen van een glaasje champagne of wijn (ook bier, energiedrinks en Illykoffie staan op de kaart). Wanneer nodig verdwijnen de kaptafels in het voorste gedeelte gewoon in de grond.

Waar? Boulevard de la Sauvenière 89, 4000 Luik, tel. 04 221 43 20 en www.ericlove.be. Open 10-19 uur (gesloten op zondag en maandag).

Brussel: absint in de Floris Bar

De Floris Bar in een zijsteegje van de Beenhouwersstraat in de Brusselse eetwijk Ilot Sacré, oogt eerder als een bruine studentenkroeg, zij het met de sfeer van Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh en Oscar Wilde. Dat is te danken aan het aanbod van liefst 188 soorten absint, afkomstig uit de hele wereld (gemiddelde prijs: euro3,50). In de negentiende eeuw was absint een sterk verslavend drankje (de beruchte groene fee van zovele kunstenaars) en daarom werd het uiteindelijk verboden. Sinds vijftien jaar mag het weer geproduceerd worden op basis van kruidenmengsels, zij het zonder de gevaarlijke bestanddelen van vroeger. In de Floris Bar maakt u uw keuze in een boek vol weetjes over de geschiedenis van de drank. En eens u een absint hebt gekozen, moet u beslissen volgens welk van de drie rituelen u het wilt drinken. Voor verliefde paren is een Absint’Love of een Absint 69 zeer aangewezen. Tenzij u liever gaat voor één van de 124 rums, 175 wodka’s, 600 jenevers of 111 whisky’s! Let ook op de wodkafles in een vorm van een kalasjnikovgeweer.

Waar? Getrouwheidsgang 12, 1000 Brussel, tel. 02 511 36 01. Alle dagen open 20-6 uur. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content