U kunt Plus Magazine nu ook beluisteren

Vanaf deze maand kunt u Plus Magazine niet alleen lezen, maar ook beluisteren! In samenwerking met de vzw Progebraille Helen Keller (PHK) wordt vanaf deze maand, elk nummer van Plus Magazine als luistermagazine op de markt gebracht!

Lezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat geldt voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een andere beperking of die last hebben van dyslexie. Het aantal mensen met leesbeperkingen wordt in Vlaanderen geschat op 126 000, maar dat aantal stijgt elk jaar omdat we steeds ouder worden. Geen wonder dus dat ook het aanbod luisterboeken gestaag toeneemt. En in de toekomst zal dat nog verder groeien, nu Vlaams minister Bert Anciaux heeft beloofd dat hij vanaf 2008 jaarlijks euro230.000 bijkomende middelen in bibliotheekvoorzieningen voor mensen met leesbeperkingen zal stoppen.

Momenteel zijn het vooral boeken die door de bijna 200 vrijwilligers van de vzw Progebraille Helen Keller worden ingesproken, naast een beperkte selectie van tijdschiftartikels. Plus Magazine wordt het eerste magazine dat integraal en elke maand zal ingelezen worden. Mia Engels, waarnemend directeur van PHK: “Uit een proef die we vorig jaar organiseerden, bleek dat Plus Magazine het meest gevraagde tijdschrift was. 75 procent van de deelnemers gaven het een positieve evaluatie.” Daarom besloot Plus Magazine mee in het verhaal te stappen en dit goede doel actief te steunen. Ons blad sponsort één jaar lang de productie van het luistermagazine, waarbij vrijwilligers het blad van in het begin tot het einde inspreken en registreren.

Welkom in het digitale tijdperk

“Let wel”, zegt Mia Engels, “de teksten worden zonder veel intonatie ingesproken, want het is niet de bedoeling dat de voorlezer de tekst gaat interpreteren. Het is aan de luisteraar om via zijn verbeelding de tekst tot leven te brengen net zoals een lezer dat doet. Onze inlezers hebben zo’n zes en een half uur nodig om een volledig nummer van Plus Magazine in te spreken, met uitzondering van de reclame en de zoekertjes. Dus wél de modereportages bijvoorbeeld. De inlezer geeft dan een beschrijving van wat hij ziet. Dat kan een beetje gek klinken, maar ook luisteraars zijn geïnteresseerd in mode of beauty.”

Heel Plus Magazine kan op 1 cd’tje. “Net zoals een volledig boek nu ook op 1 cd kan. De kwaliteit is zeer goed en het systeem gebruiksvriendelijk. We werken met de internationale Daisy-software. Zo kan de luisteraar snel van het ene artikel naar het andere overspringen of naar een volgende paragraaf. De opnames kunnen beluisterd worden via een speciale Daisy-lezer (90 bibliotheken beschikken al over zo’n speler), maar ook met een gewone cd-speler die mp3’s aankan, of via de computer.” n De Vlaamse luisterpuntbibliotheek werkt via postorder. Voor wie een boek bij de bibliotheek ontleent, wordt een cd’tje gebrand dat per post wordt opge-stuurd. Deze dienstverlening is gratis.

Luisterpuntbibliotheek vzw, G. Schildknechtstraat 28, 1020 Brussel, tel. 02 423 04 11, gratis: tel. 0800 23 055

Productie van boeken, tijdschriften en studiemateriaal in braille, grote letter, audio en digitaal tekstformaat: Progebraille – Helen Keller vzw (PHK), C. Van Malderenstraat 33, 1731 Zellik, tel. 02 466 94 40, mail: info@phk.be, website: www.phk.be

Filip Godelaine – foto’s: Jerry De Brie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content