© WIM KEMPENAERS

Ward Melens bezingt de Zoo

Tussen de honderden figuranten en zangers die de musical Zoo of Life opluisteren, ter ere van de 175ste verjaardag van de Zoo, staat ook Ward Melens (61). Hij bracht 38 jaar van zijn carrière in de Antwerpse dierentuin en Planckendael door, eerst als hovenier later als diensthoofd levende have en tuin, en als parkmanager van Planckendael. “Planckendael was nog erg rudimentair. Het waren vierkante perken zonder karakter. Ik heb het domein mee helpen opbouwen.” Vroeger werden dieren achter tralies gehouden, maar die barrières zijn stilaan verdwenen. Dieren worden samengezet voor een meer natuurlijk effect. En dat zie je ook bij de aanplantingen. “We zijn ooit een dag op en af naar Spanje gegaan om kurkeiken en grote coniferen te kopen om een Toscaanse look te creëren”, herinnert Ward zich.

Hij was jarenlang het contactpunt tussen verzorgers en dierenartsen. “Een neushoorn-jong zien geboren worden, voelt bijna alsof je zelf vader wordt. De eerste minuten ligt het doodstil op de grond. Als het eindelijk beweegt en rechtop staat... dat is ongelooflijk.” In de zoo lijkt het altijd vakantie, maar de werknemers weten goed wat stress is. “De komst van de koala’s was spannend. Die dieren zijn erg stress-gevoelig. Ze konden niet wennen aan hun nieuwe omgeving en verzwakten zienderogen. Hun verzorger uit San Diego wou ze terug op het vliegtuig richting VS zetten. Pas enkele dagen voor hun nieuwe verblijf feestelijk werd geopend, ging het beter en konden ze blijven.”

Ward is al drie jaar met pensioen, maar hij spreekt over de zoo alsof hij er nog steeds werkt. “Het is een fantastische plek om te werken. De zoo is een uniek product. Ik speel amateurtheater en zing in een koor. Meedoen met de musical leek me evident. De liedjes geven goed het gevoel weer dat ik heb bij de dierentuin. Doordat ik er zelf zoveel jaren heb doorgebracht, zing ik ze met nóg meer beleving.”

Zoo of Life, vanaf 3/4 in Koningin Elizabethzaal, Antwerpen, www.zooantwerpen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content