De Leeuw van Waterloo en het paviljoen met panoramisch doek. © Domaine bataille de waterloo

Waterloo, alsof je er zelf bij was

Kijk, daar chargeert de Engelse cavalerie! Het gebulder van duizenden klompen doet ons lichaam daveren, terwijl paarden gevaarlijk dicht op ons afstormen en de kogels ons om de oren fluiten. We zijn in het Mémorial 1815 aan de voet van de Leeuw van Waterloo. Dit museum opende de deuren in 2015, voor de 200ste verjaardag van de slag bij Waterloo. Het wil je de laatste veldslag van Napoleon, maar ook het verhaal van soldaten en overlevenden doen beleven, alsof je er zelf bij was. Daar zorgt de indringende scenografie voor, een combinatie van 5D-cinema, animatie, interactieve schermen, spelletjes en lange rijen geüniformeerde poppen op weg naar het front. Voor elke leeftijd is er een apart niveau, zodat klein én groot van een geslaagde familie-uitstap kunnen genieten.

Uitgedost als een soldaat toekijken hoe het kanon zijn werk doet.
Uitgedost als een soldaat toekijken hoe het kanon zijn werk doet.© Domaine bataille de waterloo

Om de beleving nog intenser te maken is het museum blijven vernieuwen. Zo kan je in het midden- en hoogseizoen buiten in een tentenbivak demonstraties van re-enactors bijwonen: schieten met een kanon, uitleg over het dagelijkse leven van de soldaten en de vrouwen in het leger, die meer deden dan enkel de kantine openhouden, workshops volgen waar kinderen echte uniformen uit die tijd mogen aantrekken. Nieuw is ook de smartphone-app, die dienst doet als interactieve gids. Door je telefoon op een object of beeld te richten krijg je uitgebreide informatie. En die app blijkt erg nuttig, vooral om de details van het reusachtige panoramische doek te begrijpen, dat in 1912 werd geschilderd, maar nog altijd heel veel indruk maakt.

Poppen in uniform op weg naar het front.
Poppen in uniform op weg naar het front.© Domaine bataille de waterloo

Meer weten? waterloo1815. be/nl. Re-enactement, van april tot oktober, in het weekend en op feestdagen. Dagelijks tijdens de zomervakantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content