© WIM KEMPENAERS

“We moeten onze rollen herschikken”

Benny: “Toen onze dochters Hanne (30) en Tine (27) het huis uit gingen, was Jolien (24) er nog. De ouderrol bleef zichtbaar. Maar nu onze jongste dochter voor een half jaar naar het Engelse Coventry is verhuisd om daar een masterdiploma te halen, ervaar ik voor het eerst een week gevoel, een soort ongemak.”

Chris: “De periode voor Jolien naar Engeland vertrok is mijn moeder gestorven. Tijdens haar ziekte en na haar overlijden zijn de meisjes hier vaak geweest. Dat was een warme periode. Maar plots viel alles weg. Het leek alsof ik in één klap mijn bovenkant én mijn onderkant kwijt was. Dat is de normale gang van zaken, maar het voelde heel hard aan.”

“Hanneke wou al snel op eigen benen staan. Hoewel ze gerust nog wat thuis kon blijven wonen, hebben we haar daarin gesteund. We zijn samen een wasmachine gaan kopen. Dat hebben we ook gedaan met Tine toen zij besloot om na haar studententijd in Leuven te blijven. Als je alleen wil gaan wonen, neem dan ook je volledige verantwoordelijkheid. Die boodschap wilden we toch meegeven. Ze kunnen hier altijd terecht, maar staan zelf in voor hun dagelijkse zorgen.”

Benny: “In het huis van Hanne hebben we veel geholpen om alles in orde te brengen. En dan plagerig vragen wanneer wij en de grootouders eens mochten komen eten. De eerste keer dat je kinderen je ontvangen in hun eigen nest is toch iets speciaals.”

Chris: “De gesprekken met je kinderen worden anders. Je staat meer op dezelfde lijn. Je blijft natuurlijk altijd ouder. Ik moet erop letten dat ik niet te veel goede raad geef, dat het dwingend zou overkomen.”

Benny: “Ik zou me verliezen in hen helpen. Chris zegt dan ‘nu ben ik aan de beurt’. We moeten onze rollen herschikken. We zijn niet langer samen ouders. Of die rol krijgt alleszins een heel andere invulling. We hebben meer tijd voor elkaar en moeten samen andere uitdagingen aangaan. Je moet samen nadenken over de toekomst: blijven we hier wonen, investeren we in een serviceflat,... Ik ben 80% gaan werken. Dat kan, nu de kinderen het huis uit zijn en we geen kot meer moeten betalen. Maar je moet ook kleine dingen plannen: hoe gaan we op reis, welke voorstellingen kiezen we in ons cultureel abonnement,...?”

Chris: “Ik vind het belangrijk om de keuze die wij destijds voor elkaar gemaakt hebben terug te activeren. Om daarvan te genieten. En ook te genieten van ons huis. Het blijft zo zalig ordelijk. We hebben onlangs verbouwingen gedaan om het kleiner en gezelliger te maken, zodat het beter past bij een leven met z’n tweetjes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content