Wie zoekt die vindt

Duivenklokken

Mijn hobby? Ik verzamel oude constateurs en moederklokken uit de duivensport. Hebt u thuis nog een oud exemplaar liggen en wilt u dit van de hand doen, neem dan even contact op!

Christian Van de Walle

Woestijne 6B

9880 Aalter

tel. 09 374 71 84

Wie kent nog steno?

Waar is de tijd dat elke secretaresse nog steno kende of hoorde te kennen? Voor een project ben ik op zoek naar mensen die het stenografisch schrift Grootte nog beheersen en dat is niet eenvoudig!

Henri Van der Heyden

Dendeldonk 28

9230 Wetteren

tel. 09 369 30 71

De bungalow van 14 mei 1940

Het is mei 1940 en ik ben een jochie van 8 jaar. Mijn vader is gemobiliseerd en mijn moeder slaagt er niet in hem te contacteren. Met de rest van het gezin zijn we uit Mechelen op de vlucht voor de Duitsers. Op 14 mei krijgen we onderdak in een bungalow in Lichtervelde. Die was recent gebouwd, dat herinner ik me goed. De jonge eigenaars, nog niet zo lang gehuwd, hadden krantenpapier rond de poten van de tafel en de stoelen gebonden om beschadigingen te voorkomen. Onze jonge gastheren waren waarschijnlijk familie van Fons, een helper in de bierstekerij van mijn vader. Nu ik zelf niet ver van Lichtervelde woon, zou ik deze bungalow graag terugvinden. Ik kan ze me echt niet meer voor de geest halen. Wel weet ik nog dat we op een grote weg uitkwamen wanneer we de bungalow verlieten en dan naar rechts gingen. Wie kan me letterlijk op weg helpen? Waarschijnlijk zoek ik een speld in een hooiberg, maar in het schrijven van mijn familiegeschiedenis speelt dat huis een belangrijke rol.

J. Bisschop

Hovaerestraat 130

8680 Koekelare

Een oven uit 1981

Sinds we verhuisd zijn, bezitten we in onze keuken een ingebouwde oven van het merk Neff, maar jammer genoeg zonder gebruiksaanwijzing. De hoofdverdeler in Brussel heeft ons gemeld dat ze niet meer leverbaar is. De oven werd waarschijnlijk in 1981 of 1982 geplaatst. Aan de buitenkant heeft hij een glazen strook met van links naar rechts een aanwijzingstabel, een gradenknop, een geel en een rood lichtje, 4 knoppen en een klok met een knop voor de uurregeling. Het plaatje aan de binnenzijde vermeldt onder meer ‘Typ F.1037.53 LHCSG’. Dank aan iedereen die ons een kopie van de gebruiksaanwijzing kan bezorgen.

Herman Langbeen

Grote Kring 15 bus 21

8500 Kortrijk

tel. 056 21 80 74

Waar is die school?

In een uitzending op TV1 in het begin van dit jaar was er een school te zien die een spoedcursus voor koks verzorgt. Een lesgeefster vertelde aan de cursisten hoe ze zich moesten gedragen tegenover klanten en wat hun beste houding en manier van lopen was. Wie kent het adres van deze wonderbaarlijke school?

J. Debay

Gordelstraat 53

3401 Waasmont-Landen

Gezocht: een atleet

Een vreemde vraag misschien, maar ik ben op zoek naar een atleet uit Schilde, een loper die ooit nog kampioen van België en heel bekend is geweest. Zijn naam weet ik echter niet meer. Wie kan me op het juiste spoor zetten (ik zoek zijn adres en telefoonnummer)?

Mevr. Naert-Nuyttens

Steenbrugstraat 125

8530 Harelbeke

tel. 056 21 98 74

Slijphulpstuk zonder handleiding

Jaren geleden kocht ik een hulpstuk voor het slijpen van ijzer- en steenboren van Metabo. Helaas is de handleiding inmiddels zoek geraakt. Wie kan me nog een kopie bezorgen?

Karel Delbaere

Hulhaege 39

9800 Deinze

tel. 09 386 26 67

Verdwenen dorpje

Voor mijn stamboomonderzoek ben ik al jaren op zoek naar een foto van Florentinus Verberckmoes. Hij woonde in de eerste helft van vorige eeuw op de Flierenhoek in het ‘verdwenen’ dorpje Saftingen bij Doel. Bezit iemand nog een foto uit de periode 1900-1934 (schoolfoto, legerfoto, prentkaart...) waarop hij misschien afgebeeld staat? Mijn oproep richt ik met name tot de families Poppe, Struys, Apers en De Wilde: kijk alstublieft eens in uw foto-albums!

W. Verberckmoes

Zonnestraat 42

9100 Nieuwkerken

tel. 03 777 14 65

Klassiekers op synthesizer

Ik ben verwoed op zoek naar de cd The Classical Masterpieces (Volume 1) met een synthesizerversie van klassieke werken als Boléro, Dance Macabre en Ave Maria. Hij maakte deel uit van een verzameling met de naam Synthesizer’s Greatest. In de handel zijn deze schijfjes niet meer te vinden. Ik wil er graag een vergoeding voor betalen.

René Vos

Biesakker 18

2490 Balen

tel. 014 81 23 92

Schelpenman

Eind november 2002 had Man bijt hond een item over een man die met schelpen allerlei prachtige figuren maakte. Helaas kon de redactie van Woestijnvis me niet meer helpen aan zijn naam en adres. Maar misschien zijn er lezers die hem kennen of me op het goede spoor kunnen zetten?

Mieke De Prijck

Edgard Tinelstraat 13

9660 Brakel

De redactie ontvangt geregeld enthousiaste bedankbriefjes van lezers die via deze rubriek door andere lezers geholpen werden. Door plaatsgebrek kunnen we die niet altijd publiceren, maar we maken een uitzondering voor Louise Steen-ackers-De Winters uit Meise. Dankzij uw medewerking vond ze na 73 jaar de mensen terug die net als zij, als kinderen van Belgische kolonialen geboren werden in een hut in Ethiopië.

Romy for ever

Voor mij is en blijft Romy Schneider de beste actrice aller tijden. Ik bewaar alles wat ik over haar kan vinden. Wie heeft er nog iets liggen om een fan van het eerste uur te plezieren?

Christa Feys

Lenteleven 59

8501 Heule

tel. 056 35 76 22

Jef van ons orkest

Mijn ouders, Albert Wampers en Jeanne Schmitz, hadden in de jaren vijftig een tof café-orkestje in Lanaken. Hun zanger (links-achteraan op de foto) was Jef Delnoy. Hij had drie kinderen. Later verhuisde hij naar Elsene en verdween hij uit het gezicht. Mijn moeder is nu in een rusthuis opgenomen. Ze zou graag weten wat er van ‘hun’ Jef geworden is. Ze is ook begonnen aan een verzameling van foto’s van zulke orkestjes uit de periode 1950-1960. Iedereen die wil helpen, kan met mij contact opnemen. Bedankt, want dit betekent heel veel voor mijn moeder.

Marie-José Wampers

Marottenhofstraat 12

3610 Lanaken

Leeft Milka nog?

Ik mag dan 85 jaar zijn, één ontmoeting heeft me nooit losgelaten. Tijdens de mobilisatie in 1939 hebben we met het 6de Linie-regiment (10de Compagnie, Klas 1938) enkele weken gebivakkeerd in een weide in Braine-l’Alleud. Er stond één woning langs die weide en daar woonden een vrouw (Marenka Deknop) en haar 18-jarige dochter Milka (of Milusjka). Die dochter (foto) had in haar jeugd schoolgelopen op de Osetrovatelska Skola in Brno (Sirotei 14), Tsjechoslowakije. Toen de oorlog uitbrak, zijn beiden overhaast vertrokken richting Duitsland, maar ze hadden me wel gemeld dat ze op een bepaalde dag naar Brussel zouden terugkeren. Ik heb die hele dag in het Noordstation op hen gewacht maar niemand teruggezien. De moeder is inmiddels waarschijnlijk overleden, maar misschien leeft Milka nog (ze moet nu rond de tachtig zijn). Ik hoop op een waterkansje om alsnog met haar in contact te komen. Heeft ze nog ergens familie die me kan helpen? Zijn er mannen uit mijn compagnie van toen die meer weten? Ik zou ze zeer dankbaar zijn!

Jean Jossa

Zepperenweg 102

3800 Sint-Truiden

tel. 011 68 32 09

Mijn mysterieuze schat

Ik ben in het bezit van twee religieus geïnspireerde kunstvoorwerpen waarover ik niets weet maar die me fascineren. Eén ervan ziet u op onderstaande foto: een olieverfschilderij uit 1938, getekend met de letters P. H. Kan iemand mij vertellen wie de schilder zou kunnen geweest zijn?

Mijn andere schat is een rijkgeïllustreerd gebedenboek uit 1878 met de titel Les plus belles prières. Het werd uitgegeven door Uitg. Casterman in Doornik en ziet er kostbaar uit. Kan iemand mij iets meer vertellen over de exacte waarde ervan?

Theo Muls

Kon. Astridlaan 83

3400 Landen

tel. 0495 20 30 70

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content