© Getty Images/iStockphoto

E-books lezen op uw laptop of pc

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Bent u ook stilaan gewonnen voor het lezen van e-books maar bent u er nog niet uit welke e-reader u wil of wil u eerst eens kennismaken met het fenomeen e-books vooraleer u de aankoop van een e-reader doet, dan is er steeds de mogelijkheid om e-books te lezen op uw laptop of desktopcomputer. Een overzicht van de software die u daarvoor kunt gebruiken.

Digitale boeken zijn beschikbaar in vele bestandsformaten. Meer daarover leest u hier. Sommige hiervan zijn specifiek bedoeld voor zogenoemde e-readers. Een universeel formaat, waarin nagenoeg elk digitaal boek wordt aangeboden, is het bestandsformaat ePub.

Het tweede wat je moet weten is dat e-books die te koop worden aangeboden vaak ook een bescherming hebben om de rechten van auteurs en uitgevers te vrijwaren. Dat gebeurt met DRM (Digital Rights Management) of met een veel gebruiksvriendelijker social DRM of watermerk. Meer daarover leest u hier.

Wil je e-books op je computer lezen, dan heb je dus software nodig die met deze twee dingen kan omgaan: het bestandsformaat en de bescherming. We overlopen een aantal gratis softwarepakketten waarmee u e-books probleemloos op uw computer kan lezen.

Adobe Digital Editions

Voor het gemakkelijk lezen en bladeren door een e-book op uw laptop, Mac of pc, kunt u bijvoorbeeld het programma Adobe Digital Editions downloaden en installeren. Dit programma ondersteunt de belangrijkste bestandsformaten voor e-books. U kunt er vanzelfsprekend ook de DRM-beveiligde e-books mee openen en deze bovendien overzetten naar een e-reader.

Klik hier om naar de downloadpagina van Digital Editions te gaan.

Calibre

Calibre is één van de populairste gratis programma’s waarmee u e-books kunt beheren en lezen. De software ondersteunt alle belangrijke ebook-bestandsformaten en kan deze ook ook naar andere formaten converteren. Het programma is bovendien beschikbaar in het Nederlands, zowel voor pc als Mac

Nieuwe boeken kunt u direct vanuit het programma aanschaffen. Calibre vergelijkt voor u de prijzen van verschillende online boekhandels zodat u niet teveel betaalt. Via de zoekfunctie kunt u vervolgens alle opgeslagen boeken terugvinden.

Uiteraard kunt u ook uw ebooks kopiëren naar een ereader of tablet.

Calibre downloaden (PC/Mac) kan hier.

FB Reader

FBReader is een gratis ebook reader geschikt voor het lezen, beheren en importeren van boeken in onder andere de bestandsformaten ePub, fb2, mobi, rtf, html en platte tekst.

Zowel de mobiele app voor Android als de desktopapplicaties voor Linux, Mac en Windows zijn helemaal naar uw eigen wens in stellen. Zoals bij de meeste software kunt u zelf de kleuren, lettertypen, de animaties voor het omslaan van pagina’s en het toevoegen van bladwijzers beheren.

Op de site van FBReader vindt u de downloadlinks.

Bluefire Reader

Bluefire Reader bestaat al heel wat jaren als app voor iOs en Androïd, maar is sedert een tweetal jaar ook beschikbaar voor Windows.

Het voordeel van Bluefire Reader is dat deze gratis software ook kan omgaan met de Adobe DRM-beveiliging.

U kunt marges, lettertype, regelafstand, bookmarks, aantekeningen maken enz. gebruiken net als in de app, maar bovendien ook de voortgang in uw e-book (de bladwijzers) synchroniseren tussen de verschillende apparaten en pc(‘s) waarop u Bluefire Reader geïnstalleerd hebt.

Klik hier voor de downloadpagina van Bluefire Reader.

Kobo

Kobo is, naast een merk van e-readers, een gratis applicatie voor zowel desktop als mobiele besturingssystemen, zowel met Windows als op Mac. Hiermee kunt u boeken en tijdschriften lezen op laptops, tablets en smartphones en e-readers.

De apps en desktop programma’s synchroniseren alle bladwijzers met uw Kobo zodat u op alle apparaten zonder problemen verder kunt lezen waar u gebleven was. Door het lettertype en de lettergroote aan te passen geniet u een optimale leeservaring.

Klik hier voor de downloadpagine van Kobo.

Kindle voor pc

Amazon heeft ook een programma uitgebracht om Kindle E-books op de computer te kunnen lezen. Deze gratis software heet Kindle voor PC en was oorspronkelijk alleen geschikt voor Windows. Er zijn nu ook versies voor de Mac en alle populaire mobiele besturingssystemen.

Met deze gratis software kunt u Kindle E-books op uw computer lezen. Wanneer u al een Kindle heeft kunt u uw Kindle boeken, aantekeningen en notities synchroniseren via Whispersync.

Klik hier voor de downloadpagina van Kindle

EPUBReader

EPUBReader, ten slotte, is een addon (een soort uitbreiding) van de webbrowser Firefox waarmee u op eenvoudige wijze ePub-boeken kunt lezen in de Firefox browser zonder extra software te installeren.

EPUBReader werkt op elk systeem waar Firefox op geïnstalleerd kan worden. (Windows, MacOS X, Linux)

Ga naar download pagina: epubread.com

E-books lezen op uw laptop of pc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content