Foto’s bewerken en delen met Instagram

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Facebook telde deze week 1 miljard dollar neer om Instagram over te nemen. Maak kennis met deze app om foto’s die u met uw smartphone of iPhone maakt, te bewerken en te delen.

De foto-app Instagram werd vorig jaar door Apple verkozen tot iPhone-app van het jaar. Met de gratis app kunt u een twintigtal verschillende filters over een foto leggen (bijv. om de foto er te doen uitzien als een foto van een dertigtal jaren geleden) die u met uw smartphone of iphone neemt. Het resultaat kunt u onmiddellijk delen met uw vrienden op Facebook, Twitter of Flickr.

Voor Androïd en iPhone

Instagram is gratis beschikbaar voor iPhone en voor smartphones met Android 2.2 en hoger. En hoewel Instagram vorige week werd overgenomen door Facebook, heeft dit de makers ervan zeker niet doen indommelen. Deze week kreeg de applicatie voor het Android-platform een update, waarbij ondersteuning voor tablets werd toegevoegd.

De Androïd-versie kunt u gratis downloaden bij Google Play (het vroegere Androïd Market), de iPhone-versie bij de App Store. De toepassing bestaat reeds in meerdere talen waaronder Frans en Engels, maar helaas nog niet in het Nederlands.

Een immens succes

Instagram werd ontwikkeld door Mike Krieger (25) en Kevin Systrom (27). Systrom, het brein achter Instagram, zag in 2010 dat de app Hipstamatic ontzettend populair was bij jongeren. Maar Hipstamatic had een aantal dingen die volgens Systrom beter konden, zoals de mogelijkheid om foto’s te delen. Daarom bouwde Systrom een app waarmee foto’s met één klik naar alle sociale netwerken konden worden doorgestuurd. Na tien weken telde Instagram een miljoen gebruikers, een half jaar later drie miljoen en nu rond de dertig miljoen. Bizar, zeker als je bedenkt dat Instagram tot voor kort alleen werkte op het mobiele besturingssysteem van Apple. Toen de app eindelijk ook in de appstore van Android werd opgenomen, werd deze binnen de 24 uur door 1 miljoen mensen gedonwload.

Instagram heeft twee specifieke kenmerken. Ten eerste wakkeren de verschillende filters de creativiteit bij elke gebruiker aan, om hun foto net dat ietsje anders te maken dan elke doorsnee foto. En ten tweede is er het feit is dat het de foto’s direct op het internet plaatst. Daarmee creëert men een feed, die andere gebruikers weer kunnen volgen. Vergelijk het met Twitter, maar dan met foto’s in plaats van tekst. Voordeel is dat beelden allemaal dezelfde taal hebben, zodat de community meteen nog veel internationaler en multicultureler is. Zo loont het bijvoorbeeld zeker de moeite om de hashtag #sunrise eens te bekijken. Zo krijg je meteen een beeld van elke zonsopgang ter wereld, dankzij alle foto’s die door de, gebruikers getagged werden met ‘sunrise’.

Aan de slag

Het eerste wat u moet doen is vanzelfsprekend de applicatie gratis downloaden op uw mobiele telefoon. Daarna maakt u een account aan en u kunt aan de slag.

We overlopen even de verschillende tabbladen of knoppen die u onderaan het scherm ziet.
Met FEED kunt u door de actuele foto’s van uw Instagram-netwerk bladeren. Uw netwerk bestaat uit mensen die u volgt. Bij elke foto ziet u een profielfoto van de fotograaf, wanneer en waar de foto is gemaakt en een lijst van mensen die deze foto ‘liken'(zoals op Facebook) of die er een opmerking bij hebben geplaatst.

Onder POPULAR vindt u een wisselende lijst van foto’s die populair zijn op Instagram. Hoe uw foto op die pagina terecht komt, weet niemand precies. De formuler die daarvoor gehanteerd wordt is een goed bewaard geheim. Vanzelfsprekend speelt het aantal ‘likes’ en commentaren bij een foto een belangrijke rol. Maar hoe meer volgers je hebt, hoe meer ‘likes’ en ‘comments’ je nodig hebt om op de popular-pagina terecht te komen.

SHARE is dé manier om uw foto’s te delen. Goed om weten is dat Instagram-foto’s standaard vierkant zijn. Wilt u reeds bestaande foto’s via Instagram delen met anderen, dan doet u er goed aan ze eerste een vierkant formaat te geven, zo niet krijgt de foto brede randen. U kunt uw foto’s delen met andere Instagram-gebruikers en/of ze delen via andere sociale netwerken zoals Facebook, Twitter,.... Het is ook mogelijk om een # tag te plaatsen bij uw foto’s. Zo worden ze gemakkelijker door anderen teruggevonden.

Bij FOLLOWING vindt u de foto’s die uw volgers leuk vinden en wie ze recentelijk zijn beginnen volgen. Onder NEWS kunt u zien wie u volgt, wie één van uw foto’s leuk vindt of er een commentaar bij geplaatst heeft.

En bij PROFILE tenslotte bepaalt u uw eigen profiel, kunt u vrienden zoeken uit uw lijst van contactpersonen, uw Facebookvrienden of uw Twitter-volgers, ... Onder ‘Your photos’ ziet u hoe uw profiel er uitziet voor andere Instagram-gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content