© Getty Images/iStockphoto

Gratis app meet geluidsniveau en risico op gehoorschade

Wie deze zomer naar een optreden of muziekfestival trekt, kan de gratis decibelmeter-app van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie downloaden op zijn smartphone. Met de app kan je het geluidsniveau meten en nagaan hoe groot het risico is op gehoorschade.

Of het nu een optreden is op de dijk in Blankenberge of de wei van Werchter, een optreden of muziekfestival vormt altijd een mogelijk risico voor de trommelvliezen. Wie bijvoorbeeld te dicht bij een geluidsbron staat, loopt het risico op tijdelijke of permanente gehoorschade.

Via de app van het Departement Leefmilieu van de Vlaamse overheid kunnen mensen nu zelf een geluidsmeting doen. Het gaat dan misschien niet om een professionele meting, het gaat toch al om een indicatie. “Smartphonegebruikers kunnen met de app zelf het geluidsniveau meten en inschatten hoe lang ze zonder risico kunnen blijven staan”, zegt woordvoerder Brigitte Borgmans. “De app meet het geluidsniveau en vraagt hoe lang je op die plek wilt blijven. Op basis van die informatie berekent de app het risico op gehoorschade en vertelt ze je wat je het best kunt doen om het risico te beperken.”

De app kan natuurlijk ook elders gebruikt worden, denk aan fuiven, op café of in klassen. De app is onderdeel van de campagne ‘helpzenietnaardetuut’ van de Vlaamse overheid die mensen stil doet staan bij het risico op gehoorschade. Meer informatie is terug te vinden op helpzenietnaardetuut.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content