© GETTY IMAGES

Hoog in de cloud!

Klaagden je leerkrachten op school wel eens dat je met je hoofd in de wolken liep? Dan was je een pionier! Want vandaag is het doodnormaal als je in de wolken vertoeft. Zeker als het een Engelse wolk is: de cloud. En die kan je heel wat diensten bewijzen!

Wanneer je een bestand op je computer opslaat, wordt dat op je harde schijf bewaard. En kan je er enkel op die pc mee aan de slag. Maar met meer dan één geconnecteerd toestel in huis wil je een document ook wel op meer dan één scherm kunnen openen.

Neem nu je foto’s. Thuis bekijk je ze op een groot scherm. Maar als je bij vrienden of familie op bezoek bent, is het leuk om ze ook op je smartphone aan hen te kunnen tonen. Dat veelzijdige gebruik is niet enkel handig voor je vakantiekiekjes, maar ook voor andere soorten documenten. Maar hoe kan je ze op al die verschillende toestellen openen? Kinderspel: door ze online te bewaren.

Dat is dan ook de idee achter de cloud: je bestanden opslaan op gigantische servers, ver weg, die je waar je ook bent via het internet kan bereiken. Vergelijk het met enorme harde schijven waarop een heleboel gebruikers al hun bestanden opslaan. En waar iedereen uiteraard enkel zijn of haar eigen bestanden kan raadplegen, want om toegang te krijgen heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. Verschillende bedrijven hebben dat basisconcept in de praktijk gebracht en bieden cloud-diensten aan, elk op hun manier.

iCloud

Als je met materiaal van Apple werkt, kan je haast niet zonder iCloud, een vrij elementaire, maar makkelijk te gebruiken, snelle en betrouwbare dienst. De app is standaard op elke Mac, iPad en iPhone geïnstalleerd en gebruikers krijgen gratis 5 Gb opslagruimte. Heb je meer nodig, dan betaal je maandelijks 0,99 euro voor 50 Gb. Hebt je veel multimediabestanden? Dan kan je voor 2,99 euro over 200 Gb opslagruimte beschikken. Alle gegevens zijn versleuteld (met ten minste 128 bits AES). iCloud is een uitstekende service als je enkel Apple-toestellen gebruikt. Maar als je bijvoorbeeld je Mac-bestanden op iCloud bewaart, kan je ze met je Huawei- of Sony-smartphone enkel met een browser raadplegen, want Apple heeft geen app voor Android ontwikkeld.

Google Drive

Google heeft Google Drive in het leven geroepen, om gebruikers van Gmail, de mailservice van Google, in staat te stellen hun documenten te bewaren. De Amerikaanse reus is gul: je hebt gratis recht op 15 Gb, verdeeld over de verschillende Google-apps.

Als je via Google Photo een groot aantal foto’s opslaat, wordt hun volume van dat quotum afgetrokken. Zware bestanden in Gmail tellen ook mee. Heb je meer ruimte nodig? Kies dan voor Google One: voor 1,99 euro per maand krijg je 100 Gb. Volstaat ook dat niet? Voor 200 Gb betaal je 2,99 euro per maand. De prijzen verschillen niet veel van die van Apple, maar hier kan je voor een jaarlijkse voorafbetaling kiezen: 20 euro per jaar voor 100 Gb en 30 euro per jaar voor 200 Gb. In beide gevallen bespaar je 16%.

Nog een voordeel: Google heeft Google Drive-apps ontwikkeld voor Windows, MacOS, iOS en natuurlijk Android. De gegevens die je op Google Drive bewaart zijn met 128 bits AES versleuteld.

Dropbox

Het verhaal wil dat Drew Houston nogal verstrooid was toen hij aan het beroemde Massachusetts Institute of Technology studeerde. Meer dan eens vergat hij een USB-stick met zijn werk naar de les mee te nemen, zodat hij met lege handen voor de prof stond. Die ongelukjes inspireerden hem om Dropbox te bedenken.

Het principe? Je installeert de app op elk van je toestellen, zodat je een virtuele map of box kan gebruiken. Plaats je een foto in de virtuele map op je pc, dan kan je die enkele seconden later via je Dropbox op je smartphone openen. Verwijder je die foto via je telefoon? Dan is hij overal weg. Verbazend eenvoudig, efficiënt en betrouwbaar, met gesynchroniseerde mappen die over een krachtige gegevensversleuteling (256 AES) beschikken, maar wel met een beperkte gratis opslagcapaciteit tot 2 Gb. Een manier voor Dropbox om zijn betaalformule aan de man te brengen: vanaf 12 euro per maand of 120 euro per jaar voor een royale 2 Tb.

En de andere

Naast deze drie grote spelers zijn er nog meer mogelijkheden, zoals mega.nz (misschien de best beveiligde dienst), www.pcloud.com (met goedkope levenslange aanbiedingen) of cozy.io/en (waarvan de servers in Europa geïnstalleerd zijn).

Sinds het Facebook-schandaal stellen veel mensen zich vragen bij de vertrouwelijkheid van de gegevens die ze in de cloud opslaan. Vandaar dat zowat alle bedrijven bij hoog en bij laag beweren dat zij de privacy van hun gebruikers beschermen. Jammer genoeg geldt dat niet als de overheid er zich mee bemoeit. Als de servers zich bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bevinden, kan de FBI eisen dat ze ook jouw documenten bekijken. Om dat risico te kunnen inschatten, zou het goed zijn dat de dienstverleners zouden vertellen in welk land ze de gegevens opslaan. Maar dat houden ze meestal geheim, zodat de onzekerheid blijft en dus ook het onveilige gevoel. Hier wordt duidelijk een rookwolk rond de cloud opgetrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content