Leven zonder Google?

Google wil almaar meer weten over alles en iedereen. Ook over jou. Sommige mensen vinden die spionage niet leuk en zouden de apps van de Amerikaanse reus liever niet gebruiken. Maar kunnen we nog wel zonder?

Hoeveel betaal jij elk jaar om zaken op te zoeken op Google, mails te versturen via Gmail, te surfen met Chrome of je weg te vinden met Google Maps? Je hoeft er geen rekenmachine bij te halen: het kost je geen cent. En je kent de regels: als iets gratis is, ben jij als gebruiker het product. Alphabet, het moederbedrijf van Google, YouTube, Waze enzovoort, is immers geen liefdadigheidsinstelling. Het haalt heel veel inkomsten uit reclame: telkens je iets opzoekt op het web, surft, ergens je voorkeuren opgeeft of je registreert voor een website, worden al die gegevens verzameld om je profiel samen te stellen. Die enorme schat aan nauwkeurige informatie wordt dan voor veel geld aan reclamemakers verkocht, die in de wolken zijn met een tool waarmee ze de juiste doelgroepen kunnen bereiken. We weten allemaal dat het zo werkt. Maar het is intussen zo gigantisch en geperfectioneerd geworden, dat veel mensen het gevoel hebben dat Big Brother alles volgt wat ze op het internet doen. Om uit de tentakels van Google te ontsnappen gaan ze dan op zoek naar alternatieven. Dit zijn enkele mogelijkheden.

Leven zonder Google is niet gemakkelijk en niet altijd gratis, maar het kan.

Chrome als browser

Google Chrome zou goed zijn voor 60% van de browsermarkt. Een welverdiend succes, want er valt niets aan te merken op deze browser. Toch zijn er ook andere uitstekende oplossingen: Opera (www.opera.com), Vivaldi (vivaldi.com) of Brave (brave.com), bijvoorbeeld. En dan is er nog Tor (www.torproject.org/download). Die heeft een wat minder sexy look en het gaat allemaal wat trager, maar het is de veiligste oplossing om te surfen zonder dat iemand over je schouder meekijkt.

Google als zoekmachine

Laten we eerlijk zijn, Google is moeilijk te verslaan. In 21 jaar heeft het een marktaandeel van meer dan 90% veroverd. Het is de referentie in termen van aantal zoekresultaten, hun bereik enzovoort. Afgezien van Bing, de zoekmachine van Microsoft – die eveneens veel informatie over haar gebruikers verzamelt -, lijken de enige interessante alternatieven momenteel Qwant (www.qwant.com) en DuckDuckGo (duckduckgo.com). Ze zeggen allebei dat ze de privacy van de surfers beschermen en hen niet tracken. Wat betekent dat je geen gerichte reclame op je scherm zou mogen krijgen als je ze gebruikt.

Gmail om te mailen

Je e-mail weet alles over jou. Hij kent je identiteit, je gegevens, je contacten, je mening over allerlei onderwerpen, je online aankopen en misschien zelfs de maandelijkse aflossing van je hypotheek. Allemaal informatie die je liever niet openbaar maakt – nog los van de geheimen die je voor geen geld wil laten uitlekken. Maar toch passeert 26% van de mails die wereldwijd worden verstuurd via Gmail, het platform van Google. Gmail heeft uiteraard een pak voordelen, zoals het feit dat het niets kost – maar vergeet het niet: jij bent het product! Alle alternatieven, die evenzeer gratis zijn – Mail.com, Yahoo, GMX, enz. – hebben tekortkomingen of zwakke punten, qua veiligheid, opslagvolume, taal,... Toch kunnen ze het proberen waard zijn, want we hebben niet allemaal dezelfde verwachtingen en behoeften. Als je veel functies wilt en bereid bent om enkele euro’s te betalen voor een beveiligd mailsysteem, moet je een kijkje nemen bij de complete versies van Mailfence (mailfence.com), een Belgisch product dat wereldwijd wordt gewaardeerd, of bij ProtonMail (protonmail.com).

Google drive om op te slaan

Zoek je een oplossing om grote hoeveelheden bestanden online te archiveren? Er is keuze in overvloed. Onze aanrader is Dropbox (www.dropbox. com), waarmee je je bestanden tussen al je toestellen kan synchroniseren. Maar wil je meer dan de basisversie, dan zal je ervoor moeten betalen.

Android op je smartphone

Tenzij je een iPhone van Apple hebt – die een stuk beter beveiligd is -, gebruikt je smartphone vrijwel zeker Android, het besturingssysteem van Google. Het goede nieuws: je kan het vervangen. Het slechte nieuws: je moet gek zijn om dat te doen. Voor de gewone sterveling luidt de enige optie: zo weinig mogelijk apps van Google gebruiken. Wat betekent dat je eerst de fabrieksinstellingen van je telefoon moet resetten en daarna geen Google-account mag configureren (om de apps van Google niet te installeren). Je kan dan een alternatief voor de Playstore gebruiken, zoals Amazon AppStore of F-droid.

Maar het knapste succes van Google is wellicht de verregaande integratie van zijn diensten en apps. Als consument ontdek je vaak dat je er min of meer aan vast zit. Zonder Google door het leven gaan is immers niet makkelijk en evenmin gratis. Maar het kan. Alles hangt af van wat je privacy jou waard is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content