© getty images

Ontplooi je smartphone

De markt van de smartphones was na 2017 over zijn hoogtepunt heen, maar zou dit jaar een nieuwe vlucht nemen. Dat heeft alles te maken met AI en de opkomst van de vouwbare modellen. Het marktaandeel van de vouwtelefoons zal de volgende maanden en jaren fors groeien.

Het begon in 2018. In dat jaar presenteerde het Chinees-Amerikaanse bedrijf Royole, dat al verscheidene concepten van soepele schermen had ontwikkeld, de allereerste smartphone met een opvouwbaar scherm: de FlexPai. Dat was een grote verrassing voor het technowereldje, dat een dergelijke primeur veeleer bij marktleiders als Huawei of Samsung had verwacht. Slechts enkele dagen na de voorstelling van de FlexPai pakte Samsung uit met zijn eigen technologie. Begin 2019 lanceerde de Zuid-Koreaanse reus dan zijn eerste vouwbare model, de Galaxy Z Fold, met de boodschap: “Dit scherm ligt aan de basis van de smartphones van morgen.”

Royole was en is nog steeds een onbekende bij het grote publiek en beschikte niet over de commerciële organisatie die je nodig hebt om door te breken. Samsung had die wel. Sinds de ondergang van Nokia is het de wereldwijde nummer één van de smartphones en blijft het successen boeken. Een vlot draaiende machine! De lancering in 2019 van de Z Fold was wereldnieuws. Het publiek ontdekte de vouwbare smartphone en zag hem ongelovig open- en dichtgaan en van een ‘gewoon’ in een dubbel zo groot scherm veranderen.

Maar er waren ook vragen. Veel vragen. Hoe nuttig is dat nieuwe opvouwbare scherm? Kan het wel tegen een stootje? Hoe lang zullen het scharnier en het scherm meegaan? Wat is het beste formaat? Zal er een standaard komen, of zullen fabrikanten met verschillende verhoudingen komen? Hadden ze niet beter een ideaal formaat gekozen om films te bekijken? Wat zijn de gevolgen van de schermgrootte voor de autonomie van de batterij? En natuurlijk: wat moet dat kosten?

Snelle evolutie

Vandaag, vijf jaar na de presentatie van de Samsung Galaxy Z Fold, is de markt sterk geëvolueerd. De kinderziekten van de eerste smartphones met vouwbaar scherm zijn opgelost, de toestellen zijn verbeterd en hebben meer en interessantere functies. Tegelijkertijd zijn ook andere merken met verschillende modellen op de markt verschenen. Er is nu bovendien een tweede formaat: begin 2020 stelde (alweer) Samsung op het Mobile World Congress in Barcelona zijn Z Flip serie voor. Terwijl de oorspronkelijke Z Fold en zijn opvolgers als een boek opengaan, doet de Galaxy Flip dat als een blocnote – of als een gsm met klep.

Klein of groot, de vouwtelefoons zijn altijd technologisch geavanceerd en dus duur. Om de eerste modellen betaalbaar te houden, kozen de fabrikanten aanvankelijk voor degelijke maar vrij bescheiden configuraties. Zo was de Z Flip van Samsung van vier jaar geleden minder krachtig maar toch een stuk duurder dan de Galaxy S20 van hetzelfde merk. Vandaag is dat veranderd en combineren de huidige vouwbare smartphones de beste snufjes die hun fabrikanten te bieden hebben.

Samsung, nog altijd de koploper, is nu aan de zesde generatie van zijn twee reeksen toe (Z Fold en Z Flip), maar de concurrenten zitten niet stil. En ze komen vooral uit China. Huawei heeft de indrukwekkende Mate X maar blijft in de marge omdat de overheid beperkende maatregelen oplegt. Google, Honor, Lenovo, Motorola, OnePlus, Oppo, TLC en Xiaomi hebben nu allemaal een of meer modellen in hun aanbod. En dat brengt schot in de zaak. Concurrentie leidt immers tot betere producten en nieuwe ideeën, zoals een driedelig scherm of een scherm dat je kunt oprollen. De prijzen blijven hoog maar lijken toch (wat) redelijker te worden.

Mobiel kantoor

Als consument heb je nu een echte keuze. In grote of gespecialiseerde zaken kan je de telefoons ook uitproberen en zelf de modellen en de voordelen van het concept beoordelen. Die voordelen worden bij elke generatie belangrijker. Een smartphone met een vouwbaar scherm is meestal dikker en zwaarder dan een traditioneel model. En duurder. Anderzijds is hij met zijn grote scherm prettiger in het gebruik, zowel voor ontspanning (lezen, games …) als voor werk. Het is wennen aan het formaat, maar eigenlijk heb je met een vouwbare smartphone een kleine tablet op zak.

De recentste modellen kunnen verschillende toepassingen tegelijk draaien en samen weergeven, zodat je bijvoorbeeld foto’s en tekst tussen toepassingen kunt slepen en neerzetten. Zo wordt de smartphone een heus mobiel kantoortje. Op de Aziatische markt is hij al een succes. In de Verenigde Staten en Europa zou een initiatief van Apple, dat eind 2023 de wereldwijde nummer één was, een en ander in een stroomversnelling kunnen brengen. Wanneer krijgen we een iPhone met een vouwbaar scherm?

Partner Content