Recupel en KWB zamelen komende twee weken oude gsm’s in

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Van maandag 18 januari tot en met zondag 31 januari organiseren KWB (Kristelijke Werknemersbeweging, nvdr) en Recupel voor de tweede keer een grootschalige gsm-inzamelactie, onder het motto “Haal meer uit je gsm”.

Op meer dan 370 plaatsen in 150 gemeenten in Vlaanderen en Brussel kan iedereen zijn of haar oude gsm-toestellen en gsm-laders deponeren voor recyclage. De grondstoffen die in de gsm’s zitten krijgen zo een tweede leven. Daardoor worden de grondstofprijzen gedrukt én het leefmilieu vaart er wel bij.

In België wordt minder dan 5 procent van de afgedankte gsm’s gerecycleerd, terwijl er elk jaar 4 miljoen toestellen worden verkocht. Per gezin liggen er gewoonlijk 2 tot 4 toestellen ongebruikt in de lade.

Kostbare grondstoffen

Met de inzamelactie van oude gsm’s wil KWB daar wat aan doen. Gsm’s bevatten kostbare en zeldzame grondstoffen, zoals indium, kobalt, palladium, goud en platina. De ontginning van die metalen gaat vaak gepaard met onherstelbare milieuschade en heeft ook negatieve sociale gevolgen, omdat mijnwerkers – vaak nog kinderen – worden uitgebuit.

In vele Vlaamse en Brusselse gemeentehuizen, bibliotheken, cultuurcentra en handelszaken staan de komende twee weken opvallende inzamelboxen van KWB en Recupel, net als in alle regiokantoren van Familiehulp. Iedereen mag er zijn ongebruikte toestellen deponeren. Na de actie haalt Recupel de boxen op, en worden de gsm’s en andere elektronische toestellen ontmanteld, om de grondstoffen te recycleren. Vorig jaar werd zo bijna 2 ton elektronisch afval ingezameld. Door het hergebruik van grondstoffen werd 200.000 liter grondwater bespaard.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content