Smartphone, phablet, mini-tablet... minicomputers in opmars

Wat is het verschil tussen een grote smartphone en een phablet? Of tussen een phablet en een minitablet? De grenzen worden steeds vager.

Het gebeurt vrij vaak in de wereld van de computer: twee verschillende apparaten waar een nieuw apparaat uit voortkomt. Een nakomeling die het gebruiksgemak moet verbeteren en het gat tussen twee technieken opvult. Denk bijvoorbeeld aan de samensmelting van printer en scanner. Bij tablets en smartphones is de laatste jaren ook zoiets gebeurd. De mini-tablet en phablet (spreek uit: fablet) zijn daar het resultaat van.
Een mini-tablet is, zoals de naam al suggereert, een kleine tablet. Het formaat van tablets wordt gewoonlijk weergegeven aan de hand van de schermgrootte. De bekende tablets zijn meestal 9 tot 11 inch groot over de beelddiagonaal: oftewel 22,5 tot 27,5 cm. De mini-tablet heeft een formaat van 7 of 8 inch, dus 17,5 of 20 cm.
Een phablet is een smartphone die wat naar de tablet is toegegroeid. Onder andere wat betreft het formaat: 5 tot 6 inch (12,5 tot 15 cm.). Er zijn ook een aantal phablets van 7 inch.
Behalve het formaat is het belangrijkste verschil tussen een mini-tablet en een phablet, dat een mini-tablet vooral gericht is op computer- (draaien van apps) en internettaken. Een phablet is in eerste instantie een smartphone en dus vooral gericht op bellen en sms-en. Het computergedeelte staat hierbij op de tweede plaats. Dit uit zich onder andere in een meer beperkte computercapaciteit vergeleken met de mini-tablet.

Waarom een mini-tablet?

Wie weleens een tablet in zijn handen heeft gehouden, weet dat het lastig is zo’n apparaat vast te houden met een hand. Ook past een standaard tablet niet in een jaszak. Mini-tablets zijn een stuk handzamer door hun kleinere formaat en lagere gewicht. Handig als u hem veel wilt gebruiken onderweg of graag een hand vrij houdt.
Daarnaast zijn mini-tablets een stuk goedkoper dan gewone tablets. Afhankelijk van het merk en het model scheelt dat soms wel meer dan de helft van de prijs.
Vanzelfsprekend moet u daarvoor wel iets inleveren: zo is bijvoorbeeld de processorsnelheid van een mini-tablet lager en heeft het apparaat ook minder geheugen. Wilt u dus het uiterste van uw tablet bij het kijken van video of spelen van games, dan blijft het traditionele tablet toch favoriet. Voor andere taken, zoals mailen, internetten, e-books lezen en eenvoudigere games spelen, is een mini-tablet daarentegen prima geschikt. Ook omdat de schermen meestal van voldoende kwaliteit zijn en een resolutie (1280 x 800 pixels of hoger) bieden die goed genoeg is.
Het is zelfs mogelijk met bepaalde exemplaren te bellen, alhoewel dat dan weer net niet echt lekker in de hand ligt. Daarvoor moet de mini-tablet wel uitgerust zijn met een slot waarin een simkaart past.

Waarom een phablet?

De naam phablet komt van de samentrekking phone en tablet. Ook hier is het formaat een belangrijke keuzefactor. Een phablet is iets groter dan de gemiddelde smartphone maar juist wat kleiner dan een mini-tablet. Dat maakt dit mobiele apparaat makkelijker te bedienen dan een smartphone door het grotere scherm, maar toch goed mee te nemen in een flinke jaszak. Om de bediening nog wat makkelijker te maken, zijn een aantal phablets uitgerust met een stylus: een draadloze pen voor aanwijzen op het scherm.
Een gemiddelde phablet is in eerste instantie een smartphone en dus gericht op mobiel bellen en alles wat daarmee samenhangt. Maar het werken met apps, bijvoorbeeld voor het bijhouden van notities en een agenda, is een ook belangrijke toepassing van de phablet. Het apparaat wordt ook veelvuldig gebruikt voor multimedia-functies als video kijken en muziek luisteren.
Houd er wel rekening mee dat de technische specificaties van de gemiddelde phablet lager zijn dan die van de gemiddelde mini-tablet. Net als smartphones zijn phablets niet echt goedkoop vergeleken met mini-tablets. Dat komt onder andere doordat ze standaard zijn voorzien van 3G/4G functionaliteit voor bellen en internetten via het GSM-netwerk. Mini-tablets met deze optie zijn overigens ook vaak duurder in de aanschaf.

Conclusie

Vindt u tablets te groot en smartphones te klein, en wilt u niet de moeilijkste taken uitvoeren op uw mobiele apparaat? Dan is het de moeite waard eens te kijken naar een mini-tablet of phablet. Bent u vaak onderweg en wilt u ook kunnen bellen, dan kan een phablet van pas komen. Wilt u relatief het goedkoopst uit zijn? Neem dan een mini-tablet in overweging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content