Uw harde schijf defragmenteren

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Wanneer u bestanden opent, wijzigt en weer opslaat, kunnen die her en der op uw harde schijf worden weggeschreven. De harde schijf van uw computer defragmenteren is af en toe nodig om uw computer op snelheid te houden.

Naarmate u langer met een pc werkt, zal deze steeds trager gaan werken: het opstarten duurt langer, programma’s openen minder snel en allerlei handelingen vergen steeds meer tijd. Eén van de mogelijke redenen van dit gedaalde prestatievermogen is het feit dat de bestanden op uw harde schijf behoorlijk gefragmenteerd zijn geraakt.

Bestanden zijn opgebouwd uit blokken (clusters) die tijdens het werken met de computer van de harde schijf gelezen en weer naar deze schijf weggeschreven worden. Hoewel het besturingsysteem zal proberen dit zo efficiënt mogelijk te doen, komen deze blokken na verloop van tijd toch steeds verder verspreid op de schijf te staan. Ze worden namelijk niet mooi als een aaneensluitend geheel weggeschreven, maar nemen her en der op de harde schijf de vrije plekjes in. Dit wordt bestandsfragmentatie genoemd. Gevaarlijk is dit niet, maar het kan uw computer behoorlijk vertragen. Het bij elkaar zoeken van al die fragmenten vergt immers steeds meer tijd, en dat merkt u aan de verminderde prestaties die uw computer levert.

Defragmenteren met Windows XP

Om al de gefragmenteerde bestanden op uw harde schijf weer aaneengesloten weggeschreven te krijgen, kunt u het hulpprogramma gebruiken dat standaard in Windows meegeleverd wordt.

 • Kies linksonder op uw scherm de ‘Start’-knop en vervolgens ‘Alle programma’s’, ‘Bureau-accessoires’, ‘Systeemwerkset’, ‘Schijfdefragmentatie’.
 • Selecteer de harde schijf die u wil defragmenteren en klik op de knop ‘Analyseren’
 • Na de analyse verschijnt een dialoogvenster met advies. Indien het advies wordt gegeven om te defragmenteren klik dan op ‘Defragmenteren’.
 • Na het beëindigen van de defragmentatie klikt u op ‘Sluiten’.

Bevindt het programma om te defragmenteren zich niet in de Systeemwerkset, dan kunt u het ook oproepen via ‘Deze computer’.

 • Dubbelklik op het icoontje ‘Deze computer’ op uw bureaublad. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram van de harde schijf (C:\).
 • Kies ‘Eigenschappen’ Er wordt een dialoogvenster geopend. Klik op het tabblad ‘Extra’
 • Klik in het volgende dialoogvenster op de knop ‘Nu defragmenteren’.

Nog een manier om dit doel te bereiken, is de volgende:

 • Klik op de startknop links onderaan uw scherm en vervolgens op ‘Configuratiescherm’.
 • Klik vervolgens op ‘Prestaties en onderhoud’
 • Ga dan naar ‘Systeembeheer’ en klik vervolgens op ‘Computerbeheer’.
 • Vervolgens gaat u naar ‘Opslag’ en ‘Schijfdefragmentatie’ links in het dialoogvenster.
 • Rechts selecteert u de schijf die u wilt defragmenteren, meestal is dat (C:) voor uw harde schijf.
 • En ook nu weer kunt u eventueel eerst op ‘Analyseren’ klikken of meteen op ‘Defragmenteren’.

Als de defragmentatie gestart is, wordt de voortgang in een klein venster weergegeven. U kunt dan op ‘Details’ klikken om een gedetailleerd scherm op te vragen. Daarop kunt u volgend hoe de verschillende bestanden worden gelezen en verplaatst. U krijgt ook een beschrijving van de verschillende bewerkingen. Het is op zich niet nodig om het detailscherm op te vragen, maar om een beter inzicht te krijgen in wat fragmentatie en defragmentatie precies inhouden, is het wel leerzaam om dit proces een keertje op het scherm te volgen.

Denk eraan, het defragmenteren van een harde schijf kan behoorlijk lang duren.

Defragmenteren met Windows Vista

Dat defragmenteren een belangrijke en noodzakelijke handeling is, blijkt uit het feit dat deze actie in Windows Vista geautomatiseerd is. Daardoor zult u met dit besturingssysteem weinig of geen last van prestatievermindering door fragmentatie hebben.

Even kijken hoe deze automatische instellingen geprogrammeerd staan?

 • Klik op de ‘Start’-knop en vervolgens ‘Deze computer’. Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf die u wilt defragmenteren.
 • Kies vervolgens ‘Eigenschappen’.
 • In het dialoogvenster dat wordt geopend, klikt u op het tabblad ‘Extra’ en vervolgens op ‘Nu defragmenteren’. Tot zover lijkt alles hetzelfde als bij Windows XP.
 • In Windows Vista opent echter een volgend dialoogvenster waarin u verschillende opties heeft. U kunt opnieuw voor de knop ‘Nu defragmenteren’ kiezen. Om het tijdstip te kiezen waarop de automatische defragmentatie plaatsvindt, klikt u echter op ‘Schema aanpassen’.
 • Standaard staat deze instelling op Woensdag om 1.00 uur. In het dialoogvenster dat wordt geopend kunt u de regelmaat (dagelijks, wekelijks, enz.) de dag en het tijdstip aanpassen. U bevestigt uw keuze door op OK te klikken.

Grondiger defragmenteren

Wanneer u een defragmentatie in normale modus uitvoert, kunnen echter niet alle bestanden gedefragmenteerd worden. Systeembestanden zoals het ‘pagefile’ en verschillende registerbestanden blijven hierdoor verbrokkeld.

Het gratis programma PageDefrag van SysInternals is wat dit betreft een ideale en simpele aanvulling op het hulpprgramma Schijfdefragmentatie. U kunt dit programma hier downloaden. PageDefrag v 2.32 kan de systeembestanden tijdens het opstarten van de pc defragmenteren. Het programmaatje hoeft niet geïnstalleerd te worden: nadat u het zipbestandje hebt uitgepakt, klikt u eenvoudigweg op pagedfrg.exe, waarna een dialoogvenster zal openen.

In dit venster kunt u al duidelijk zien hoe sterk bepaalde bestanden gefragmenteerd zijn. U plaats nu een bolletje naast ‘Defragment at next boot’ en bevestigt dit door op OK te klikken. Wanneer u uw computer de volgende keer opstart, zal PageDefrag uw harde schijf onderhanden nemen, met inbegrip van alle bestanden die door het hulpprogramma ongemoeid werden gelaten. Dat wilt u met eigen ogen zien? Start PageDefrag dan opnieuw op. U zult zien dat in het dialoogvenster ook achter uw systeembestanden nu onder Fragment(s) overal een eentje staat. En uw computer loopt weer als een trein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content