Veilig je software verwijderen

Heeft u ruimte nodig op uw harde schijf of ziet u door het bos aan software de bruikbare programma’s op uw computer niet meer? Dan wordt het tijd overbodige programma’s te verwijderen.

Als u programma’s moet verwijderen in Windows, is het belangrijk dat zo netjes mogelijk te doen. Dus niet simpelweg de map met het programma weghalen van de harde schijf. Op die manier zorgt u er namelijk voor dat er allerlei stukjes en beetjes van het programma her en der in Windows blijven staan. Die stukjes vertragen vaak het werken met de computer. Vooral de resten die na softwareverwijdering in diverse Windows systeembestanden blijven staan, zijn bekend om hun vervuilende werking.

De-installeren

De enige nette manier om een programma te verwijderen is de-installeren. De naam zegt het al: het is het tegenovergestelde van installeren. Met de-installeren wordt de software, met alle bijbehorende bestanden en verwijzingen in Windows bestanden, verwijderd. De makkelijkste de-installeermethode maakt gebruik van de bijbehorende optie bij een programma. Veel programma’s hebben een eigen uninstall optie, die alles wat op de harde schijf is gezet bij installeren, weer netjes weghaalt. Deze uninstall vindt u gewoonlijk terug in het Start menu, bij de opties van een programma. Klik op deze de-installeeroptie en de uninstaller zal u in een paar simpele stappen helpen bij het verwijderen van de software.

U kunt ook via het configuratiescherm van Windows een programma verwijderen:

  • Klik in het Start menu op Configuratiescherm.
  • Klik onder Programma’s op Een programma verwijderen.
  • In de lijst Een programma verwijderen of wijzigen zoekt u het gewenste programma op. De programma’s staan standaard op alfabetische volgorde.
  • Klik op het programma.
  • Klik op Verwijderen.

De-installeerfunctie bij het programma zal starten of Windows gaat zelf aan de slag om het programma weg te halen. Hou er overigens wel rekening mee dat u sommige updates of add-ons bij software apart moet verwijderen.

Bij veel programma’s krijgt u tijdens het de-installeren de mogelijkheid om bepaalde persoonlijke bestanden die met het programma zijn aangemaakt zoals bestanden met uw vorderingen in een game niet te laten verwijderen.

Anders de-installeren

Hoewel de meeste programma’s met hun eigen uninstall gewist worden, zijn er ook programma’s die het u als gebruiker moeilijk maken door gebrek aan een de-installeeroptie. Deze zijn dan ook niet via het configuratiescherm te verwijderen. Deze software moet u dus op een andere manier aanpakken. Daar zijn twee mogelijkheden voor. De eerste is gebruik te maken van een gespecialiseerd de-installeerprogramma waarmee u alle geïnstalleerde software weer kunt verwijderen. Zo’n universele uninstaller houdt tijdens het installeren van een programma op uw computer, op de achtergrond bij wat er allemaal wordt toegevoegd aan bestanden op de harde schijf en aan instellingen in diverse Windows-bestanden. Bij het de-installeren draait de uninstaller de procedure om, om zo alle toevoegingen weer netjes te verwijderen. Zoeken op een downloadsite als www.download.com op de term uninstaller levert veel van dit soort programma’s op. Een bekend de-installatieprogramma met de naam Revo Uninstaller is ook te vinden op www.revouninstaller.com. Nadeel van de meeste uninstaller-software is wel dat die meestal alleen echt goed werkt als die al eerder geïnstalleerd was dan het programma dat u ermee wilt de-installeren.

Er is software die zich maar heel lastig laat de-installeren, zelfs met een uninstall-optie of -programma. Vaak gaat het dan om een vorm van spyware die is meegeïnstalleerd met een ander programma. Meestal vindt u hier wel een oplossing voor als u, bijvoorbeeld met Google, zoekt op de naam van het programma in combinatie met verwijderen.

Als echt niets anders meer werkt, is de laatste noodgreep een programma op de niet nette manier te verwijderen: met de Delete-toets. Dat is een kwestie van de juiste map bij het programma opzoeken:

  • Open het Start menu.
  • Rechtsklik op het programma.
  • Klik op Eigenschappen en de tab Algemeen. Achter Locatie ziet u het pad naar de programmamap.

Het grootste deel van de software en bijbehorende bestanden zult u op deze manier wel te pakken krijgen. Alleen blijven er vaak nog wel allerlei restjes in Windows-mappen en bestanden staan. Gelukkig kan een programma als Revo Uninstaller ook gebruikt worden om resten van verwijderde software op te ruimen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content