© Getty Images

Wat was dit jaar hot in ons land?

Plusmagazine.be Onlineredactie

Vandaag onthult Google met ‘Year in Search’ de meest trending zoekopdrachten van 2018 in België. Dit zijn de zoekopdrachten die de sterkste stijging kenden in vergelijking met 2017: verkiezingen, verandering en voetbal.

“De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar bezighield”, legt Michiel Sallaets, Communications Manager Google Benelux, uit. “2018 was het jaar van voetbal, verkiezingen en verandering.”

2018 was voetbal

2018 was het jaar waarin De Rode Duivels het land in vervoering brachten met de beste Belgische prestatie ooit op een wereldkampioenschap voetbal. De meest populaire zoekterm dit jaar was dan ook ‘WK 2018′. Onder de Rode Duivels zelf haalt Eden Hazard het van zijn voetbalcollega’s Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

Al was er op sportvlak meer dan voetbal te beleven: gouden turnster Nina Derwael staat op plaats 9 van meest trending Belgen en de Tour de France behaalt naar jaarlijkse traditie een plek in de top 10 van meest trending zoekopdrachten in ons land.

2018 was verkiezingen

Daarnaast laten ook de lokale verkiezingen hun invloed gelden op de lijsten van Year in Search. Dat zien we vooral terug in Google-zoekvragen die beginnen met ‘hoe...’. ‘Hoe moet je elektronisch stemmen? En tot hoe laat kan dat?’ vroegen heel wat Belgen zich af.

Tijdens een verkiezingsjaar willen Belgen alles weten over politici. Theo Francken blijft de meest trending politicus in België en wint het pleit van die andere populaire politica: Maggie De Block. Premier Charles Michel vervolledigt de top 3.

2018 was verandering

Verkiezingen, dat betekent verandering. Voor sommigen verandering van legislatuur en ministerpost, voor anderen brengen hun eigen opvallende standpunten verandering met zich mee. Zo werd Dries Van Langenhove een trending Belg na de Pano-reportage over Schild & Vrienden. Voor nog anderen betekende verandering het afgelopen jaar een eerlijke en open coming out: Bo Van Spilbeeck was op Maurane na de meest trending Belg van het jaar.

Maar sommige dingen veranderen niet zomaar: slijm (en hoe je het maakt) blijft ongezien populair, net als de meest trending game: Fortnite. Meer te weten komen over de waarde van een auto blijft eveneens een populaire vraag.

Ook gestorven beroemdheden scoren opnieuw hoog in de Year in Search-lijsten: Avicii, Stan Lee, Charles Aznavour, France Gall en Stephen Hawking verbaasden jarenlang onze wereld en vonden dit jaar rust. Ten slotte blijft ook reality televisie ons mateloos boeien: ‘Temptation Island’ blijft het populairste programma op Google, gevolgd door ‘De Mol’ en ‘Dancing with the stars’.

Muzikant Tom Helsen vatte de lijsten samen in een lied, te bekijken op www.yearinsearch.be.

Meest trending zoekopdrachten in België

WK 2018

HDS

Facebook connectie / connexion

Match coupe du monde

Avicii

Verkiezingen 2018 / elections 2018

Tour de France 2018

Vlaanderen Kiest

WK-kalender

VRT NWS

‘Wat is...?’

wat is mijn auto waard

wat is tbs

wat is sapioseksueel

wat is blockchain

wat is er te doen vandaag

wat is bitcoin

wat is er open op 1 mei

wat is baking soda

wat is het verschil tussen

wat is Pinksteren

Meest trending Bekende Belgen in 2018

Maurane

Bo van Spilbeeck

Boris Van Severen

Lies Lefever

Dries Van Langenhove

Michael Goolaerts

Eric Geboers

Stephane Pauwels

Nina Derwael

Julie Colpaert

Trending internationale persoonlijkheden in 2018

Avicii

France Gall

Meghan Markle

XXXtentacion

Mac Miller

Charles Aznavour

Stan Lee

Stephen Hawking

Sylvester Stallone

Demi Lovato

Partner Content