Advertorial

Duik in het historisch verleden van het Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen ademt cultuur en historie! De stad in Gelderland is onlosmakelijk verbonden met de Romeinen, en ook in de omgeving heeft zich in vroegere tijden veel afgespeeld. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die tijd. In de regio wandel of fiets je langs historische locaties, bekijk je prachtige kunst in musea en doe je nieuwe ervaringen op. Ga mee op pad en bekijk de historische iconen in de omgeving.

Van Noviomagus naar Nijmegen

In Romeinse tijden was Nijmegen een druk handelscentrum. Er waren minstens twee tempels, een badhuis en een amfitheater met plek voor minstens 10.000 toeschouwers. Ook de naam ‘Nijmegen’ is een overblijfsel van de Romeinen. ‘Noviomagus’ heette de stad zo’n 2.000 jaar geleden, wat ‘nieuwe markt’ betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden.

Duik in het historisch verleden van het Rijk van Nijmegen

Romeinse overblijfselen

Romeinse overblijfselen zijn veelvuldig te vinden in en rond de stad. In De Bastei zijn onder meer muurresten uit de Romeinse tijd te zien. Op het stadseiland Veur-Lent staat een enorm beeld van een Romeins masker. Door de ogen van het masker werp je een Romeinse blik op Nijmegen. Met de fietsroute ‘Luxe achter de Limes’ ontdek je nog meer van de nalatenschap van de Romeinen. Maak onderweg een tussenstop bij Museum Het Valkhof. Hier vind je een prachtige verzameling oude en moderne kunst en kom je alles te weten over de tijd waarin Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was.

Duik in het historisch verleden van het Rijk van Nijmegen

Stap in het verleden

Een paar kilometer verderop vind je nog een museum dat je meeneemt naar andere tijden: het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Tussen de glooiende heuvels en dichtbij Duitsland, midden in het gebied van belangrijke operaties aan het Westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit museum vertelt het verhaal van oorlog en vrijheid.

Duik in het historisch verleden van het Rijk van Nijmegen

Aan de andere kant van de Waal ligt Fort Pannerden, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog 300 soldaten waren gelegerd. Hier ontdek je door beleefprogramma’s meer over die tijd. En als je dan toch in Doornenburg bent, vergeet dan een bezoek aan Kasteel Doornenberg niet. Een kasteel zoals kinderen dat tekenen. Ook zij zullen zich prima vermaken in en rondom het kasteel, dankzij de vele activiteiten en de grote speeltuin.

Duik in het historisch verleden van het Rijk van Nijmegen

Hier vind je meer inspiratie over wat er allemaal te zien, doen en beleven is in het Rijk van Nijmegen.