Advertorial

© Bergerlebnis Berchtesgaden

Het alpien bergdecor van Berchtesgaden

Is dit echt een stuk van Duitsland? De historische locatie Berchtesgaden blaast je van je sokken met hoge toppen die je niet bij onze oosterburen verwacht. Het idyllische decor met bergpanorama’s, pittoreske dorpjes en ongerepte natuur vormt een verborgen paradijsje voor outdoorfans.

Is er een fenomenaler landschap denkbaar dan dat in de buurt van Berchtesgaden in het zuidelijkste puntje van Beieren? Alpiene bergformaties, maagdelijke valleien, schilderachtige dorpjes, eeuwenoude tradities en zuivere natuur maken er een bijzonder aantrekkelijke regio voor natuurfans van. Het imposante bergdecor lijkt zo weggelopen van een postkaart, en er zijn tal van plekken waar je de indrukwekkende natuur in al haar grootsheid en puurheid bewondert.

Het alpien bergdecor van Berchtesgaden
© Bergerlebnis Berchtesgaden

De beste plek om van het adembenemende uitzicht te genieten, is het Nationaal Park Berchtesgaden. Het natuurgebied is meer dan 21.000 hectare groot en je hebt er een weergaloos uitzicht op de besneeuwde Watzmann, met zijn 2.713 meter de tweede hoogste berg van Duitsland. Outdoorliefhebbers komen volop aan hun trekken op de avontuurlijke wandelroutes langs bergriviertjes en watervallen . Zo kun je bijvoorbeeld helemaal naar de top van de 1.874 meter hoge Jenner wandelen. Niet zo’n berggeit? Dan spring je gewoon in een cabine van de Jennerbahn, geniet je van de ongelooflijke uitzichten en sta je na een kwartier al boven. Op de Jenneralm bekom je met een drankje, en kijk je uit op een weergaloos bergpanorama. En wie weet spot je zelfs een steenarend of lammergier die hier z’n thuis heeft.

Het alpien bergdecor van Berchtesgaden
© Bergerlebnis Berchtesgaden

Ook vanop de Jenner zie je het hoogtepunt van deze regio in al zijn glorie voor je uitgespreid: de Königssee, het meer dat fabelachtig door het Nationaal Park meandert. Het water is kristalhelder en van drinkkwaliteit. Omringd door steile wanden lijkt de Königssee eerder op een fjord dan op een bergmeer. Met een elektrisch aangedreven bootje vaar je over het fonkelende water naar het bedevaartkerkje St Bartholomä, langs groene bergen en bruisende watervallen. Dan haalt de bootsman voor de echowand zijn trompet boven...en komt de echo met de nodige vertraging terug. Indrukwekkend!

Het alpien bergdecor van Berchtesgaden
© Bergerlebnis Berchtesgaden

Zin om te zien hoe de locals leven? Maak dan de tijd voor een wandeling in Berchtesgaden zelf. Dat ontstond rond een klooster voor Augustijnermonniken in de twaalfde eeuw, en groeide uit tot een onafhankelijke staat die pas in 1810 een stuk van Beieren werd. Wandel door de straatjes met beschilderde huisje en je ontdekt het koninklijke slot waar de Beierse koning ooit woonde. Of bezoek de ondergrondse zoutmijnen Salzbergwerk, gesticht door de monniken. Met een liftkooi zoef je naar beneden, en ontdek je een fascinerend complex van gangen en grotten dat de bron vormde van de welvaart van de stad.

Nog meer Berchtesgaden ontdekken? Surf dan naar www.berchtesgaden.de

Het alpien bergdecor van Berchtesgaden