© BELGA

Antwerpenaren kunnen teveel betaalde bedrag voor reispas terugvorderen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De stad Antwerpen heeft sinds 1 januari 2012 voor een paspoort (reispas) voor volwassenen 12,5 euro te veel aangerekend door een administratieve blunder. In totaal zouden maar liefst 92.546 personen op die manier te veel betaald hebben. Vanaf nu wordt het correcte tarief toegepast en de stad wil de vele gedupeerden ook terugbetalen.

De vergissing ontstond volgens de stad toen ze een tariefwijziging doorvoerde omdat het toenmalige stadsbestuur de gemeentelijke belasting op het paspoort, die bovenop de federaal vastgelegde prijs komt, wilde verlagen van 12,5 naar 5 euro. In plaats van die daling, steeg het tarief echter met 5 euro. Wie een paspoort in normale procedure aanvroeg, betaalde 82,5 euro in plaats van de geplande 70 euro. Voor een spoedprocedure (in geval van verlies/diefstal mits bewijs van aangifte) werd 257,5 euro aangerekend in plaats van 245 euro. Voor meerderjarigen via een spoedprocedure – zonder bewijs van aangifte: 277,50 euro in plaats van 265 euro. De fout gebeurde enkel bij paspoorten voor volwassenen, aangezien minderjarigen in Antwerpen geen gemeentelijke belasting betalen voor een reispas.

Benadeelden worden terugbetaald

De stad zegt de fout zo snel mogelijk te willen rechtzetten en zal dan ook contact opnemen met de benadeelden van wie ze een e-mailadres heeft. Alle anderen die te veel betaalden, kunnen via de website van de stad een
formulier invullen om een terugbetaling aan te vragen. Die terugbetaling zou er dan na 30 dagen moeten komen. Antwerpenaars zonder internettoegang kunnen terecht bij het stedelijk contactcenter op het nummer 03
22 11 333.

Antwerps burgemeester Bart De Wever benadrukt in een eerste reactie dat het een louter administratieve vergissing betreft en stelt dat het op politiek vlak dan ook weinig zin heeft om iemand met de vinger te wijzen. “Het is een goede zaak dat deze vergissing, die dateert van een wijziging in 2011, wordt rechtgezet”, zegt hij. “Omdat het uiteraard niet de bedoeling kan zijn de rekening door te schuiven naar de Antwerpenaar, kiest het stadsbestuur ervoor om hier heel open over te communiceren. We roepen mensen die te veel betaald hebben op om een terugbetaling aan te vragen. Als positieve uitkomst kunnen we concluderen dat de Antwerpenaar nu het minst betaalt voor een reispas van alle Vlaamse centrumsteden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content