Bacquelaine voorziet ook minimumpensioen voor gemengde loopbaan ambtenaar/werknemer

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Personen die een deel van hun loopbaan ambtenaar zijn geweest en een deel werknemer, zullen ook recht krijgen op een minimumpensioen. De minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine, lis van plan om in 2016 daartoe een voorstel in te dienen, zo meldde hij op een debat tijdens Finance Avenue, georganiseerd door De Tijd en L’Echo.

Om een minimumpensioen te kunnen genieten als werknemer, moet je dertig jaar gewerkt hebben. Dat geldt ook voor mensen die tijdens hun carrière zowel als zelfstandige als als werknemer aan de slag zijn geweest. “De loopbanen als werknemer en als zelfstandige worden samengeteld om na te gaan of aan de loopbaanvoorwaarde van 30 jaar voor het minimumpensioen is voldaan. Sinds juni van dit jaar is het minimumpensioen voor een gemengde loopbaan zelfstandige-werknemer hetzelfde bedrag van iemand die een volledige loopbaan als werknemer presteerde”, zegt minister Bacquelaine.

Ambtenaar/werknemer kan uit de boot vallen

Voor personen die tijdens hun loopbaan zowel werknemer als ambtenaar zijn geweest, worden de loopbanen momenteel niet samengeteld. Daardoor is het inderdaad mogelijk dat iemand noch in het ambtenarenstelsel , noch in het werknemersstelsel aan de loopbaanvoorwaarde voor een minimumpensioen voldoet.
Daar wil minister van Pensioenen Bacquelaine volgend jaar verandering in brengen. “In de loop van 2016 zal ik een voorstel tot hervorming van het minimumpensioen voorleggen dat deze situatie moet verhelpen”, zei Bacquelaine.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content