Belgische digitale identiteitsportefeuille gelanceerd

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Sinds 14 mei is België één van de eerste lidstaten van de Europese Unie die een European Digital Identity Wallet gratis aanbiedt aan haar burgers.

De Belgische digitale identiteitsportefeuille, MyGov.be, is een app waarmee burgers een echte elektronische portefeuille tot hun beschikking hebben waarin ze online al hun documenten van de overheid kunnen vinden.

Met MyGov.be wil de overheid een universele, toegankelijke, eenvoudige en veilige administratieve tool aanbieden met respect voor je privacy. MyGov.be is een app waarmee je het volgende kan doen:

 • Via je smartphone toegang hebben tot
  • Jouw identiteitsgegevens
  • Jouw eBox-berichten
  • Jouw attesten en officiële documenten zoals jouw geboorteakte, huwelijksakte, Covid-vaccinatiecertificaten, de ISI+ kaart, …
  • Administratieve procedures
 • Elektronisch ondertekenen (deze functionaliteit zal beschikbaar zijn in een latere versie)

Het gebruik van MyGov.be zal aan alle overheidsinstanties van het land worden aangemoedigd. Zo kunnen ze de administratieve procedures voor burgers sterk vereenvoudigen. De app zal niet verplicht zijn en elke burger kan kiezen of hij de app al dan niet gebruikt. Als hij ervoor kiest om de app te gebruiken, hoeft hij deze alleen maar te downloaden via de gebruikelijke platformen en te activeren via Itsme® of eID. De veiligheid en de bescherming van de privacy stonden centraal tijdens het ontwerp van deze app.

Waarom een versie 1.0 ?

Net zoals bij de eBox, evolueert deze digitale portefeuille voortdurend. Denk aan nieuwe versies van bestaande functies, of nieuwe documenten of diensten die worden aangeboden door overheidsinstanties die de digitale portefeuille integreren. De MyGov.be-app zal dus voortdurend bijgewerkt worden. Deze versie 1.0 is een eerste stap naar een allesomvattende app voor interactie tussen de overheid en alle Belgen.

“In een volgende release dit najaar zal het bewijs van een sociaal statuut, waaraan bepaalde rechten verbonden zijn in MyGov.be worden opgenomen. Dit gaat bijvoorbeeld over het recht op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering of het recht op een integratietegemoetkoming voor personen met een handicap. Zo kunnen we ervoor zorgen dat wie toegang heeft tot een sociaal tarief of tot een kostenvermindering dat eenvoudig digitaal kan aantonen. Zo zal iemand met een beperking die op een dag van energieleverancier verandert automatisch het recht behouden op het sociaal tarief zonder daarvoor een papiermolen door te moeten”, aldus Federaal Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke.

Aandachtspunten bij deze versie:

 • Niet alle documenten hebben momenteel een wettelijke waarde.
 • De documenten zullen in de toekomst evolueren.
 • Het is mogelijk dat niet alle documenten voor jou beschikbaar zijn.
 • De documenten zijn niet allemaal beschikbaar in alle talen.
 • De snelheid van de applicatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals de responstijd van authentieke bronnen, de beveiliging, jouw apparaat, de internetverbinding, enz.
 • Niet alle versies van besturingssystemen worden ondersteund.

De app downloaden

Ga naar de app-store op je smartphone, zoek naar MyGov.be en download vervolgens de app.

Eenmaal gedownload, moet je de app activeren door je te authentiseren. Je kan dit doen met je eID (door naar de website www.mygov.be te gaan) of met itsme® (direct in de app). Volg de gedetailleerde procedure in de app.

Loopt er iets mis, dan kan je de informatie consulteren in de FAQ-sectie op mygov.be/help-center of contact opnemen via www.mygov.be/contact

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content