© belga

Gebruik van ecocheques opnieuw uitgebreid

Plusmagazine.be Onlineredactie

Vanaf 1 maart wordt het gebruik van ecocheques uitgebreid. De aangepaste lijst van producten en diensten zit vervat in een nieuwe cao. De uitbreiding werd goedgekeurd door de Nationale Arbeidsraad (NAR), waar de sociale partners in zetelen.

Ecocheques zijn een extralegaal voordeel voor werknemers. Het is dus geen automatisch of algemeen recht. Of je er krijgt, hangt af van je collectieve arbeidsovereenkomst of cao. Die is vastgelegd per bedrijf of bedrijfssector. Als er geen cao is, kan de toekenning van ecocheques ook geregeld zijn in je individuele arbeidsovereenkomst. De maximale waarde van één ecocheque is 10 euro en het maximale bedrag dat per jaar aan elke werknemer toegekend mag worden is 250 euro. Handelaars zijn echter niet verplicht om ecocheques als betaalmiddel te aanvaarden.

Ecocheques vervallen in principe na twee jaar, maar sinds 1 december bestaat tijdelijk de mogelijkheid om ecocheques, maaltijdcheques en consumptiecheques binnen de drie maanden na de vervaldatum te reactiveren. Een aanvraag moet u rechtstreeks richten aan uitgevers zoals Monizze, Sodexo of Edenred.

Regelmatig wordt de lijst waarvoor je ecocheques mag gebruiken uitgebreid, bijvoorbeeld op basis van veranderingen in de markt of wegens nieuwe ecologische inzichten.

Wat is nieuw?

Tot nu kon je wel al kleine tweedehandselektrotoestellen kopen met ecocheques, maar bijvoorbeeld geen wasmachine of grasmaaier. Dat kan vanaf 1 maart wel voor alle tweedehandselektro. Er wordt nu meer naar de volledige levenscyclus gekeken, waarbij rekening wordt gehouden dat een nieuw product maken of importeren ook energie kost.

Ook het huren van toestellen en gereedschap kan voortaan met ecocheques.

Vanaf 1 maart zullen ook alle producten met een FSC- of PEFC-label aangekocht kunnen worden met ecocheques. Dus niet alleen producten in hout of papier, maar ook in bamboe of natuurrubber.

Door een parkeerplaats op een bewaakte fietsparking in bijvoorbeeld stations of stadscentra toegankelijk te maken voor ecocheques, willen de sociale partners het gebruik van de fiets, eventueel in combinatie met het openbaar vervoer, aanmoedigen. De aankoop van een fiets of van een vervoerbewijs voor het openbaar vervoer was al mogelijk met ecocheques.

De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht kunnen worden met ecocheques, staat op www.myecocheques.be.

Partner Content