Goed verzekerd onder één dak

Het dak boven uw hoofd verzekeren is niet wettelijk verplicht, maar zeker aan te raden. Vooral als u in een appartement woont en dat dak bijgevolg deelt met andere eigenaars of huurders...

Wettelijk verplicht is de brandverzekering niet, maar vaak is ze wel feitelijk verplicht (omdat dat zo in het contract staat). De eigenaar van een appartement verzekert dan zijn aansprakelijkheid tegenover de andere mede-eigenaars. In feite verzekert hij de eventuele heropbouwwaarde van het gebouw. De eventuele huurder heeft de verplichting het gehuurde goed terug te geven in de staat waarin het zich bevond en hij verzekert zich daarvoor.

In een flatgebouw zijn gemeenschappelijke en private delen. De buitenmuur is bijna altijd gemeenschappelijk. Alleen in uitzonderlijke gevallen (bijv. bij een artistieke opvulmuur) kan hij deel uitmaken van de private delen. De binnenmuren zijn privaat. Een omschrijving van de gemeenschappelijke delen staat in de akte van mede-eigendom.

De gemeenschappelijke delen. De mede-eigenaars verzekeren altijd het gebouw en de gemeenschappelijke delen. Zij doen dat via een gezamenlijke polis waarvan ze de kosten delen.

De private delen. Elke eigenaar verzekert zijn appartement. Als hij het appartement verhuurt, verzekert de eigenaar enkel zijn eigendom en moet de huurder zijn huurdersaansprakelijkheid verzekeren. Of de huurder ook zijn inboedel verzekert is een vrije keuze.

Rookmelder verplicht?

  • In Vlaanderen zijn rookmelders momenteel nog niet verplicht.
  • In Wallonië zijn ze verplicht als u een appartement bewoont of verhuurt.
  • In Brussel alleen als u een appartement verhuurt.

Gebouw en inboedel

Net als voor de eigenaars van een huis is er in uw appartement een verschil tussen de verzekering van het gebouw en van de inboedel. De verzekering van de inboedel is, net als de diefstalverzekering, een optie die u bij de brandverzekering kunt nemen. Wanneer ze de waarde van hun inboedel willen inschatten, is het voor sommige mensen niet helemaal duidelijk wat precies tot het gebouw behoort en wat tot de inboedel. De regel is eenvoudig: alles wat vastzit aan de muren of de vloer (ingebouwde keukenkasten, verwarming, tegels,...) maakt deel uit van het gebouw en is te verzekeren door de eigenaar, alles wat los zit, is voor de huurder.

Premie

De jaarlijkse premie hangt samen met de waarde van het gebouw en de inhoud. Andere criteria zijn: de woonplaats, de gebruikte materialen, de oppervlakte, het aantal kamers, het type verwarming, het type dak of vloer,...

WEETJE Als u uw appartement niet continu bewoont, verandert dat niets aan de premie. Maar met bepaalde waarborgen bij langdurige afwezigheid is het opletten geblazen! Zo kan de vergoeding van een inbraak problemen stellen indien blijkt dat u meer dan 90 dagen per jaar afwezig bent. Om verrassingen te vermijden, haalt u uw polis vanonder het stof en overlegt u met uw makelaar!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content