© Getty Images/iStockphoto

Hardnekkige loonkloof

Het is een oud zeer en is nog niet meteen geheeld: de loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft aanhouden. Zo blijkt uit de Loonwijzer 2016 van Jobat.

Jobat, de Vlaamse krant en website, gericht op werk, vacatures en carrière, stelt jaarlijks een Loonwijzer op, samen met marktonderzoeksbureau Ipsos. Ze bevroegen dit jaar 29.129 werkende Belgen over hun salaris via een online enquête. Het onderzoek van dit jaar toont (onder meer) aan dat er nog altijd een behoorlijk verschil zit op het loon van mannen en vrouwen. Uit de studie blijkt dat een man gemiddeld 3.532 euro bruto per maand verdient, terwijl een vrouw gemiddeld aan 2.951 euro bruto per maand komt. Een verschil van 581 euro dus. 56% van de vrouwen is dan ook ontevreden over de verhouding tussen loon en prestaties, bij mannen is dat 46%.

Pensioenkloof

Er zijn verschillende oorzaken voor de loonkloof. Veel vrouwen werken deeltijds. Dat is niet altijd omdat ze daarvoor kiezen om werk en gezin beter te combineren. In sommige sectoren is deeltijds werk verplicht. Dat is vaak zo in de distributie, schoonmaak en verzorgingssector. Deeltijds werken zorgt voor een laag loon, maar ook voor een laag pensioen. Een andere oorzaak van de loonkloof is het feit dat vrouwen vaker werken in sectoren met lagere lonen en weinig of geen extralegale voordelen. En deze extralegale voordelen (maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, laptop van het werk, bedrijfswagen met tankkaart,...) mogen zeker niet onderschat worden. Uit de Loonwijzer 2016 van Jobat blijkt dat mannen gemiddeld over 5 extralegale voordelen beschikken en vrouwen over gemiddeld 3,9. Ook hier speelt de sector waarin je werkt een rol. In de ICT-sector bijvoorbeeld (waar in verhouding meer mannen worden tewerkgesteld) worden veel meer extralegale voordelen toegekend dan in andere sectoren.

Verder onderbreken vrouwen veel meer dan mannen al eens hun loopbaan om zorgtaken op te nemen.

Dit alles zorgt naast de loonkloof ook later voor een pensioenkloof.

Partner Content