© Getty Images/iStockphoto

Is er nog een proeftijd mogelijk bij uitzendarbeid?

Door de invoering van het eenheidsstatuut werd de mogelijkheid om een proefperiode in te lassen in de gewone arbeidsovereenkomsten afgeschaft. Hoe zit dat bij uitzendarbeid?

Als je een arbeidsovereenkomst afsluit met een werkgever kan daar sinds 1 januari 2014 inderdaad geen proefbeding meer in worden opgenomen. De reden daarvoor is dat de opzegtermijnen in het begin van de arbeidsovereenkomst veel korter geworden zijn, waardoor de proeftijd eigenlijk zijn betekenis heeft verloren. Maar wanneer je als uitzendkracht aan de slag gaat, is een proeftijd wel nog mogelijk. Wat de uitzendarbeid betreft blijft de proeftijd dus behouden. Tenzij je anders overeen bent gekomen, worden de eerste drie arbeidsdagen als proeftijd beschouwd. Je kan ook een afwijkende proefperiode afspreken. Tot aan het verstrijken van de proeftijd mag elke partij de overeenkomst beëindigen, zonder opzegging noch vergoeding.

Als een uitzendkracht, via opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid, in dezelfde functie, op dezelfde arbeidspost en bij dezelfde gebruiker tewerkgesteld wordt, zijn opeenvolgende proeftermijnen verboden. Als een van deze elementen wijzigt (bijvoorbeeld omdat je wordt tewerkgesteld in een andere functie), dan kan in een nieuwe proefperiode worden voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content