Zorgen prijsstijgingen in restaurants ervoor dat Belgen minder gaan tafelen? © Getty Images

Op restaurant: wie kan het nog betalen?

Plusmagazine.be Onlineredactie

Uit eten gaan is voor veel Belgen nog altijd een klein moment van geluk. Gezellig bijpraten aan tafel, geen boodschappen of afwas, simpelweg genieten. Toch merken jonge gezinnen dat zo’n etentje tegenwoordig zwaarder op het budget drukt dan vroeger. Senioren zijn dan weer iets vrijer in hun bestedingen. Eén ding is zeker; de bourgondische Belg blijft op restaurant gaan. Wel gebeurt het bewuster, iets minder vaak en soms op een andere manier.

“De rekening a.u.b.!”

Het leven wordt duurder en dat merken we niet alleen in onze winkelkar, maar ook in restaurants.

Uit een onderzoek van Edenred bij 4.000 Belgen blijkt:

● De helft van de Belgen gaat nu minder vaak uit eten dan vijf jaar geleden, terwijl ruim 20% juist vaker de tafels opzoekt. 3% zegt het zich niet meer te kunnen veroorloven. Senioren gaan, in vergelijking met jongeren, minder vaak op restaurant.

● Twee op de drie Belgen dineert minstens één keer per maand buiten de deur. Voor bijna een kwart is dat twee keer per maand, en 20% gaat wekelijks. 6% gaat hooguit één keer per jaar of zelfs nooit. Ouderen houden zich eerder aan een vast moment.

● Bij een restaurantbezoek geeft 44% gemiddeld 40 euro per persoon uit. 14% is bereid gemiddeld 75 euro te spenderen, terwijl 11% minder dan 30 euro betaalt. Senioren zijn tijdens een restaurantbezoek geneigd meer uit te geven dan jongvolwassenen.

● Voor 36% ligt het budget lager dan vijf jaar geleden, 19% geeft nu meer uit en 45% houdt hetzelfde bedrag aan. Omdat ouderen vaak al meer hebben kunnen sparen, ligt hun budget dan ook iets hoger.

Ook hetgeen we bestellen, is op dieet gegaan. De helft kiest voor twee gangen: een hoofdgerecht plus voorgerecht of dessert. Iets minder dan een kwart beperkt zich tot een hoofdgerecht, terwijl nog een kwart drie gangen of een uitgebreider menu neemt. Ruim één op de vijf drinkt geen alcohol bij het eten.

Een forse prijsstijging

Volgens Statbel steeg het indexcijfer voor maaltijden buitenshuis van 104,2 in 2014 naar 140,1 in 2024, een stijging van ongeveer 34,5% over tien jaar. Concreet betekent dit dat een etentje dat in 2014 €30 kostte, nu gemiddeld €40 à €45 per persoon bedraagt. Uiteraard hangt dit ook af van het type restaurant: brasserie, bistrot of fine dining.

Er is een logische reden waarom de prijzen zo sterk zijn gestegen. Producten worden alsmaar duurder, energiekosten swingen de pan uit en ook de personeelskosten nemen gestaag toe. Restauranteigenaars zijn gedwongen deze kosten door te rekenen aan de eindklant … of de deuren te sluiten.

Wat schaft de pot voor de komende jaren?

Ook de horeca staat niet stil. Technologische vernieuwingen en slimme toepassingen zoals online bestellingen en AI vinden hun weg naar de keuken. Daarnaast dringen enkele trends zich op die de komende jaren waarschijnlijk zullen groeien, of net niet:

Dynamische prijzen: sommige restaurants passen hun prijzen aan op basis van vraag en aanbod. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens rustige uren korting krijgen, terwijl de zaak op drukke momenten hogere prijzen hanteert. Interessant voor senioren die eerder buiten de drukke uren op restaurant kunnen.

Afhaal en delivery: een maaltijd afhalen wordt populairder voor jongvolwassene. Je bespaart extra kosten zoals drank, brood en andere extra’s, terwijl je toch geniet van een lekkere maaltijd zonder afwas. Diensten zoals Deliveroo, Collect&Go en HelloFresh spelen hier fel op in. Ouderen maken dan weer minder gebruik van deze diensten en houden het liever traditioneel.

Voedselverspilling tegengaan: initiatieven zoals Too Good To Go werken samen met restaurants en supermarkten om producten die anders in de vuilbak belanden goedkoper aan te bieden.

Mocktails en alcoholvrij: minder alcohol drinken is niet alleen gezonder, maar ook vriendelijker voor je portemonnee. Probeer het eens!

Senioren zijn op vlak van dineren iets conservatiever. Ze springen minder snel op de trein van nieuwe trends en houden van de gewoonlijke traditionele bediening, liefst in hetzelfde restaurant.

Slimmer op restaurant

Uit eten hoeft ook helemaal geen aanslag op je portemonnee te zijn. Met een paar doordachte keuzes kan je de rekening flink drukken, zonder in te boeten aan gezelligheid of smaak.

Check reviews: Google en andere platforms geven een goed beeld van de service en prijs-kwaliteit. Zo verschijnen er geen verrassingen op je bord.

Kies goedkoper: vis- of vleesgerechten zijn vaak duurder; vegetarische opties zijn betaalbaarder én boordevol vitaminen. Ook alcoholvrije drankjes zijn meestal een goedkoper alternatief.

Plan bewuster: lunchmenu’s, shared dining of gerechten met lagere prijzen helpen om je totaalbedrag te beperken zonder dat je de ervaring mist.

Conclusie

Dankzij gematigde economische groei, stijgende koopkracht en dalende inflatie zullen consumenten in 2025 waarschijnlijk iets meer kunnen uitgeven in de horeca. Ook wanneer je op pensioen bent en hebt gespaard, komen er plots middelen vrij die aan lekker eten kunnen worden besteed.

Daarnaast blijft de Belg trouw aan zijn bourgondische levensstijl: goed eten en drinken zit nu eenmaal in ons bloed. Een avondje uit blijft een moment om te genieten, ook als we het tegenwoordig iets bewuster moeten aanpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Commerciële boodschap