© Getty Images

Renoveren: word een volleerd premiejager

Om beter en duurzamer te wonen, moet je kosten maken. Dan is elke financiële hulp welkom. De drie gewesten helpen hun burgers, elk op hun manier en met eigen accenten.

Je wil een nieuw dak? Dan kan je een renovatiepremie vragen bij de Vlaamse overheid. Maar als je tegelijk je dak isoleert, kan je bijkomend aankloppen bij netbeheerder Fluvius, want dat is een energetische renovatie. Je weg vinden in de wirwar van premies is niet makkelijk. Bovendien verandert de materie om de haverklap en is het ook niet simpel om te weten bij wie je moet aankloppen. We kunnen je maar één raad geven: heb je renovatieplannen, informeer dan bij de Vlaamse overheid, de provincie, je gemeente én je netbeheerder of je in aanmerking komt voor een premie of verminderde onroerende voorheffing.

De nieuwe Vlaamse renovatiepremie

Renoveren: word een volleerd premiejager
© Getty Images/iStockphoto

Vandaag is er nog maar één Vlaamse renovatiepremie, al kan je tot 31 mei 2019 wel nog de oude verbeterings- en/of renovatiepremie aanvragen, mocht dat voor jou voordeliger zijn. En daarnaast blijft de Vlaamse aanpassingspremie specifiek bedoeld voor 65-plussers bestaan.

Hoezo, nieuw? Ja, nieuw want voortaan kan je de renovatiepremie enkel nog aanvragen voor vier categorieën werken.

1. Voor structurele werken: funderingen, muren, gevels, draagvloeren, trappen,...

2. Voor werken aan je dak: geheel of gedeeltelijk vernieuwen, dakstructuren vervangen, nieuwe bedekking, maar geen isolatie.

3. Voor buitenschrijnwerk: nieuwe ramen, nieuwe deuren,...

4. Voor werken aan technische installaties: elektriciteit, sanitair, centrale verwarming,... Wat zijn de voorwaarden? Per categorie moet je voor minstens 2.500 euro (excl. btw) facturen kunnen voorleggen. Voor technische installaties is er ook een bovengrens ingesteld voor de berekening van de premie van maximaal 3.750 euro (excl. btw) voor elektrische installaties, maximaal 3.750 euro (excl. btw) voor sanitair en maximaal 7.500 euro (excl. btw) voor centrale verwarming. En de werken moeten worden uitgevoerd aan je eigen woning-hoofdverblijfplaats, die in het Vlaams gewest ligt en minstens 30 jaar oud is.

Hoe een premie aanvragen? Je vraagt de renovatiepremie aan nadat de werken zijn uitgevoerd en je de facturen hebt. Je moet de woning al zelf bewonen, je moet er dus je domicilie hebben. En je kan de renovatiepremie één of twee keer aanvragen in een periode van tien jaar. Het aanvraagformulier voor de premie kan je downloaden via www.vlaanderen. be> overkoepelende renovatiepremie.

Hoeveel krijg je? Afhankelijk van je inkomen bedraagt de renovatiepremie 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Voor wie in de categorie van 30% valt, geldt een maximumbedrag per soort werken van 3.333 euro. Voor wie in de categorie 20% valt, is dat telkens 2.500 euro. Maar voor allebei is het totale maximumbedrag van de premie voor de vier werken samen 10.000 euro. Je facturen mogen twee jaar oud zijn.

Bonus van de netbeheerder

Je kan in Vlaanderen ook specifiek renoveren om energie te sparen. Dan zal netbeheerder Fluvius je een financieel steuntje geven. Als je in een periode van vijf jaar, te beginnen op 1 januari 2017, drie van de zeven energiebesparende investeringen doet – dak of zoldervloer isoleren, een zonneboiler plaatsen, een warmtepomp installeren,... – kan je aanspraak maken op de totaalrenovatiebonus, bovenop de individuele premies voor deze investeringen. Die bedraagt minstens 1.250 euro voor drie investeringen, tot 4.750 euro voor de zeven investeringen. Je vindt alles op www. vlaanderen.be > premies van netbeheerder Fluvius.

Brusselse renovatiepremies

Renoveren: word een volleerd premiejager
© Getty Images/iStockphoto

In het Brussels gewest kan je een premie krijgen voor o.a. dakwerken (bedekking, structuur), gevelbekleding, ramen, behandeling tegen vocht en huiszwam, geluids- en thermische isolatie, en herstelling, vervanging of plaatsing van een regenwatertank. Je woning moet 30 jaar oud zijn. De premie hangt af van je inkomen en ook van waar je woning precies ligt. Bepaalde centrumwijken, hebben soms recht op voordeligere premies. Op www.woneninbrussel.be vind je de brochure Premies 2019, met een samenvatting van alle financiële hulp bij renovatie in het Brussels gewest. Je kan ook terecht bij het infoloket van Homegrade, het advies- en begeleidingscentrum voor huisvesting in Brussel.

Waalse renovatiepremie én belastingvermindering

Renoveren: word een volleerd premiejager
© Getty Images/iStockphoto

Ook Wallonië geeft premies wanneer je je dak, muren en vloeren, elektrische installatie of buitenschrijnwerk renoveert. Meer op www.wallonie.be > ABC des démarches > obtenir une prime à la rénovation. Sinds april 2019 voeren niet langer ambtenaren maar privébedrijven de energetische audit van je woning uit om te bepalen of je recht hebt op een premie. Ook de Waalse premies hangen af van je inkomen. Maar dit gewest voorziet naast de premies wel nog een belastingvermindering voor dakisolatie. Het criterium is je fiscale woonplaats. Woon je in Wallonië, dan geldt de belastingvermindering ook als je het dak van je vakantiehuis aan de kust isoleert. Woon je in Vlaanderen en wil je het dak van je Ardense chalet isoleren, dan krijg je die niet. De vermindering bedraagt 30% op het bedrag van de werken (incl. btw). Dit bedrag wordt enkel berekend op de isolatiewerken en beperkt zich voor je aangifte 2019-inkomsten 2018 tot 3.200 euro. Voor de inkomsten 2019 wordt dat 3.260 euro.

Waar zoeken?

  • Op www.vlaanderen.be vind je alle voorwaarden van de renovatiepremie. Ook die voor het verlaagd btw-tarief voor gerenoveerde woningen en de verminderde onroerende voorheffing voor een energetische renovatie.
  • Vlaamse infolijn, 1700 (gratis nummer).
  • Reikt je gemeente ook een premie voor renovatiewerken uit? Vraag ernaar of kijk op www.premiezoeker.be
  • Wil je een energie-audit van je woning? De lijst van erkende energiedeskundigen vind je op www.vlaanderen.be > bouwen en wonen > energie besparen

Aanpassingspremie voor 65-plussers

Ben je 65-plus, woon je in Vlaanderen en wil je je woning aanpassen? Dan kan je vanaf 1 juni 2019 een aanvraag indienen voor de nieuwe aanpassingspremie.

Partner Content