© Getty Images

Smartphone op de schoot als gps? 174 euro boete

De Kamercommissie Mobiliteit heeft dinsdag het licht op groen gezet voor strengere regels en een hogere boete om het gebruik van elektronische apparaten achter het stuur in te dammen. “De huidige wetgeving dateert van het pre-smartphonetijdperk. We actualiseren de definitie in de wegcode”, zo zei Kamerlid Joris Vandenbroucke in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Jaarlijks sterven minstens 30 mensen in het verkeer door het gebruik van de smartphone achter het stuur. Elk jaar raken daardoor ook zowat 2.500 mensen gewond. “De regels om die overtreding aan te pakken, dateren nog uit de tijd dat iedereen een Nokia 3310 had”, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh, die samen met collega Joris Vandenbroucke het wetsvoorstel indiende.

In de nieuwe regelgeving is sprake van een “mobiel apparaat met een scherm”, om ook bijvoorbeeld een tablet of een e-reader te kunnen verbieden. De bestuurder mag dat toestel “niet gebruiken, vasthouden of manipuleren”. Het toestel gewoon in de hand houden, volstaat dus voor een overtreding, ook al wordt het niet gebruikt.

Daarnaast wordt ook het gebruik strafbaar als het toestel op de schoot, de middenconsole of op de passagierszetel ligt. “Het toestel moet in een houder zitten. Je smartphone als gps op je schoot of op de passagierszetel gebruiken, mag niet”, zo legde Joris Vandenbroucke uit.

Overtreding derde graad

Voortaan wordt het smartphonegebruik achter het stuur ook beschouwd als een overtreding van de derde graad. Daardoor stijgt de boete van 116 euro naar 174 euro. Volgens Vandenbroucke zijn de tientallen verkeersdoden als het gevolg van gsm-gebruik achter het stuur “een goede reden om dat te beteugelen”. De nieuwe regeling treedt wellicht begin maart in werking.

Het voorstel werd dinsdagvoormiddag in tweede lezing gestemd in de Kamercommissie Mobiliteit. De tekst moet nu nog plenair worden goedgekeurd.

Partner Content