Verzekering per kilometer?

Wie weinig kilometers aflegt, kan een autoverzekering kiezen met een beperkt aantal kilometers.

Hoeveel kilometers je per jaar aflegt heeft bij een klassieke verzekering geen effect op de premie die je betaalt. Een aantal verzekeringsmaatschappijen brachten polissen op de markt voor mensen die een beperkt aantal kilometers afleggen. Dat is onder meer het geval bij Ethias, Touring, Actel Direct, Argenta, Axa, Partners, P&V, Corona en ING.

Onder welke voorwaarden?

Voor de berekening van de premie spelen mee: je schadeverleden, leeftijd, woonplaats en type auto. Daarnaast heeft elk van die kilometerverzekeringen toch zijn eigen voorwaarden.

  • De opvallendste is de directe verzekeraar (alleen via telefoon of internet) Corona, die een verzekering per effectief gereden kilometer aanbiedt. Op het einde van het jaar wordt de kilometerstand gecontroleerd en kan het zijn dat je geld terugkrijgt of moet bijbetalen.
  • De andere maatschappijen werken met schijven van 1.000 kilometer, bv. voor maximum 8.000, 10.000 of 15.000 kilometer per jaar. Bij dergelijke contracten krijg je dan een korting op het normale tarief, hoewel men de klant meestal nog specifieke voorwaarden oplegt om in aanmerking te komen, bv. een lage bonus-malus hebben of al minstens vijf jaar een rijbewijs hebben. Bij deze contracten krijg je niets terug als je minder kilometers rijdt dan aangegeven, maar overschrijd je dit overeengekomen aantal, dan zal je meestal moeten bijbetalen.

Controle?

Bij sommigen moet je op het einde van het jaarcontract de kilometerstand doorgeven. Doe je dat niet, dan kan je het volgende jaar misschien een verhoging verwachten. Anderen vragen tijdens de loop van het contract de kilometerstand op te of rekenen op de goede trouw van de klant. Maar ben je in een ongeval betrokken, dan wordt dit aantal kilometers bijna zeker nagetrokken. Als je dan over je kilometeraantal zit, kan dat leiden tot een tariefverhoging of in extreme gevallen zelfs tot nietigheid van het contract. Als je merkt dat je het kilometeraantal gaat overschrijven, contacteer dan best zelf je verzekeraar. Ombudsman verzekeringen Josette Van Elderen: “We hebben al klachten binnengekregen van mensen die vinden dat het gedeelte dat ze moeten bijbetalen bij overschrijding proportioneel te hoog is.” Schat dus je aantal kilometers goed in, want als je teveel moet bijbetalen was je misschien beter af geweest met een andere formule, en informeer vooraf hoeveel er voor die extra kilometers wordt aangerekend.

Conclusie: Rij je minder dan 15.000 kilometer per jaar, dan zal je met dit soort verzekering meestal je voordeel doen. Maar vergelijk, want een korting op een hogere premie bij de ene verzekeraar kan nog altijd hoger uitvallen dan een goedkope premie elders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content