Vlaamse Ombudsman wil dat overheid term ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ aanpast
In Vlaanderen liggen 211.000 woningen in “mogelijk overstromingsgevoelig gebied”. Maar die vlag dekt de lading niet en dat kan financiële gevolgen hebben, meent Vlaams Ombudsman Bart Weekers. Hij dringt bij de overheid aan op een andere en betere terminologie. Minister van Omgeving Joke Schauvliege kondigt een evaluatie en mogelijke aanpassing aan.
Na de overstromingen van 2010 stuurde de Vlaamse overheid de regels bij. Bedoeling was om mensen beter te informeren of hun woning of perceel al dan niet in overstromingsgevoelig gebied lag. Een van de gevolgen was dat nogal wat woningen en percelen plots in “mogelijk overstromingsgevoelig gebied” kwamen te liggen. Voor sommige betrokkenen kwam dat als een grote verrassing.
Zoals De Standaard schrijft, stapte een man uit Huldenberg naar de Vlaamse Ombudsman. Rond de man zijn woning was in 27 jaar nooit enige vorm van wateroverlast geweest, maar plots moest hij wel potentiële kopers informeren over het mogelijke overstromingsrisico. Dat gaat ook gepaard met een logo waarbij een huis wordt afgebeeld “met de voeten in het water”.
In een rapport erkent Vlaams Ombudsman Bart Weekers het probleem. De term “mogelijk overstromingsgevoelig gebied” dekt “noch juridisch, noch taalkundig” de lading, meent Weekers. “‘Mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ is namelijk niet hetzelfde als ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ en zeker iets anders dan ‘overstromingsgebied’ tout court. Waar de overheid in laatstgenoemde gebieden weet heeft van recente wateroverlast, is dit in het ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ niet het geval”. Volgens de ombudsman kan zo’n term “de koop-appetijt doen afnemen”.
Bovendien is de overheid nooit zijn informatieplicht goed nagekomen. “Er werd nooit een grootschalige informatiecampagne rond gevoerd. Veel mensen weten het wellicht nog altijd niet”, zegt Weekers. Hij vraagt daarom om de term ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ te vervangen “door een term die de gevoeligheid voor wateroverlast van de geviseerde gebieden adequaat vat”. Het kabinet van minister-Schauvliege antwoordt: “Begin 2016 wordt de informatieplicht geëvalueerd en we zullen overwegen of we de term ‘mogelijk overstromingsgevoelig’ kunnen aanpassen”, zegt de woordvoerder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier