Wekenlang wachten op erfenis

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De federale ombudsdienst krijgt massaal klachten van erfgenamen die vaak wekenlang moeten wachten op hun erfenis. Vroeger duurde het enkele werkdagen, nu in sommige gevallen meer dan zes weken. Dat schrijft De Tijd.

Sinds 1 juli bestaat er een nieuw systeem voor erfenissen. Vooraleer de bankrekening van een overledene gedeblokkeerd kan worden, moet de fiscus of de notaris nagaan of de overledene of de erfgenamen fiscale of sociale schulden hebben. Als dat het geval is, blijft de rekening van de overledene geblokkeerd tot de schulden zijn afgelost.

De fiscus interpreteert een “fiscale schuld” ruim. Het gaat niet alleen om iemand die zijn verkeersbelasting niet heeft betaald. Wie zijn aanslagbiljet van de onroerende voorheffing heeft ontvangen, krijgt normaal enkele maanden de tijd voor de betaling. Maar zolang de betaling niet gebeurd is, wordt dat beschouwd als een “fiscale schuld”, hoewel de betalingstermijn nog loopt.

De federale ombudsdienst klaagt over het gebrek aan informatie. “Elke dag komen klachten binnen”, zegt ombudsvrouw Catherine De Bruecker.

Niet alleen voor de erfgenamen leidt de nieuwe procedure tot extra rompslomp, ook voor de fiscus is het een nachtmerrie. De registratiekantoren leverden vroeger tot 2.800 attesten per maand af. Nu geraken ze amper aan 500 attesten.

“We pleiten voor een werkbare oplossing. Veel mensen worden geconfronteerd met vertraging, terwijl de meeste correct hun belastingen hebben betaald”, zegt Febelfin, de overkoepelende organisatie van de banksector.

De notarissen bevestigen dat erfgenamen veel langer moeten wachten. “Er is inderdaad een vertragend effect”, zegt Eric Spruyt, notaris en docent fiscaal recht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content