© G.F.

3 eetplekken waar vrouwen de plak zwaaien

Pieter Van Doveren neemt u mee naar 3 adressen waar een vrouw achter het fornuis staat.

C-Jules

3 eetplekken waar vrouwen de plak zwaaien
© G.F.

Julie Baekelandt opende achter de kerk van Zottegem, waar vroeger restaurant Two Cooks was, restaurant C-Jules. Ze studeerde af aan Ter Groene Poorte, ging werken bij Wout Bru in de Provence en in Courchevel en deed ervaring op bij Seppe Nobels in restaurant Graanmarkt 13. En ze had twee jaar lang de leiding over de keuken van Brasserie Vinois in Sint-Martens-Latem. Van de vijf meisjes uit haar jaar, is ze de enige die in het beroep is gestapt. De anderen haakten af omdat het koksvak te veeleisend is. Ook Julie ondervond dat het als vrouw in de mannenkeuken niet altijd gemakkelijk is en ze moest vechten voor haar plaats. Haar mannelijke collega’s dachten dat ze door de stress en de vele uren wel zou afhaken. Maar zo zit Julie niet in elkaar. Koken is haar passie. Voor een plaatsje in haar restaurant in Zottegem moet je dan ook tijdig reserveren. Met haar pure en inventieve kookkunst gebaseerd op streekproducten verwierf ze de titel van Ladychef of the Year 2017.

Restaurant C-Jules, Markt 15, 9620 Zottegem, 09 279 11 18, www.c-jules.be. Menu Lady Chef, € 85 – 110 all-in.

Brinz’l

3 eetplekken waar vrouwen de plak zwaaien
© G.F.

De superieure vrouwenkeuken kan je ook proeven in restaurant Brinz’l, op de plek waar voorheen de eethuizen Mok ma Zwet, Bon Bon en Va Doux Vent waren. Voor de deur staat een voiturier, wat in deze buurt geen luxe is. Keukenprinses is Laure Genonceaux. Zij was schaduwwerkster in toprestaurants en komt nu in haar eigen bistro eindelijk zelf naar voor. Na haar opleiding aan de kokscholen van Libramont en Namen, stond ze o.a. vier jaar aan de zijde van Christophe Hardiquest van Bon Bon en zes jaar met Evan Triantopoulos in zijn Gril aux Herbes. Met zo’n curriculum loop je als klant weinig risico. In haar eigen restaurant kookt zij Frans-Belgisch met invloeden uit Mauritius, het geboorteland van haar moeder. Brinz’l is Mauritiaans voor aubergine. De wijnkaart is Frans georiënteerd en de keuze onder de ? 40 beperkt. De spijskaart is beknopt, met specialiteiten als rougail, langouste en beignet van kaviaar van aubergines.

Brinz’l, Karmelietenstraat 93, 1180 Brussel, 02 218 23 32, www.brinzl.be. Lunch €30, marktmenu €50, ontdekkingsmenu €65.

Au Gré du Vent

3 eetplekken waar vrouwen de plak zwaaien
© G.F.

Chef-kok Stéphanie Thunus was als kind al een lekkerbek en groeide op met de producten van de ouderlijke boerderij. Ze was 12 en op vakantie toen ze voor het eerst restaurants bezocht en vond dat zo fantastisch dat zij besloot om naar de koksschool te gaan. Zij werd culinair klaargestoomd in Maison du Cygne. Als enige vrouw tussen een leger mannen moest ze vechten voor haar plaats en voor respect. Daar leerde zij haar echtgenoot Sébastien Cuchet kennen. Na nog acht jaar aan het fornuis van Gril aux Herbes d’Evan, vonden ze de tijd rijp voor een eigen restaurant. Het werd een landelijke locatie tegenover de boerderij waar Stéphanie opgroeide. Ze gaat creatief te werk, de inspiratie komt spontaan, wanneer leveranciers nieuwe seizoenproducten aanbrengen. Ze proeft, denkt na en de rest komt vanzelf. Haar kookstijl is helder en herkenbaar. Met producten van hoge kwaliteit en hedendaagse bereidingen creëert ze finesse en meerwaarde.

Au Gré du Vent, rue de Soudromont 67, 7180 Seneffe, 064 33 66 01, www.resto-augreduvent.be. Lunch €38, menu’s €45 tot €80.

Partner Content