5 goede argumenten om naar 14-18 te gaan kijken

De spektakel-musical 14-18 vielen een staande ovatie en enthousiaste commentaren ten deel toen hij op paaszondag in première ging. Waarom?

1. 14-18 is het menselijk verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks alle uniformen, geweren en spektakel gaat dit verhaal vooral over het drama van gewone mensen die in de wreedheid van een oorlog worden gezogen. Dat ‘pakt’ al vanaf de eerste scène als de tribune de oorlog inrijdt naar mensen toe die allemaal anders (moedig, angstig, bezorgd, kordaat,...) reageren, maar allemaal even machteloos zijn. De soldaten in de musical zijn geen Rambo’s, maar jonge mannen vol levenslust die gefnuikt worden door wat ze meemaken. Als toeschouwer zie en hoor, maar voel je vooral hoe het er honderd jaar geleden in die vreselijke oorlog aan toe ging.
2. In 14-18 krijgt u geweldige acteurs te zien.Met Free Souffriau, Jelle Cleymans, Jo De Meyere, Peter Van de Velde, Maaike Cafmeyer, Jonas Van Geel, Louis Talpe, Bert Verbeke en Lander Depoortere zijn de grote rollen in de musical meer dan behoorlijk ingevuld, maar in het ensemble vindt u dan ook nog eens kleppers als een Jan Schepens, Hilde Norga, Anke Helsen,... En dan hebben we het nog niet over de minder bekende mensen die u aan het werk ziet. De figuranten bijvoorbeeld, maar zeker en vast ook de kinderen die in een aantal flash-backs hun opwachting maken en enorm geloofwaardig de jonge hoofdpersonages neerzetten. Talenten waar we nog van gaan horen!3. 14-18 houdt u van begin tot eind in de ban.De tijd vliegt voorbij bij het bekijken van de voorstelling. De scènes volgen elkaar snel op, het veranderende decor is een spektakel op zichzelf en er is zoveel te zien dat u zich geen moment verveelt. Maar niet alleen technisch blijft het spannend, ook de verhaallijnen drijven u naar het puntje van uw stoel.4. In 14-18 is tot in de puntjes verzorgd.Een heleboel rekwisieten zijn authentiek, de speciale effecten vaak verbluffend en met de muziek, de decors en acteurs erbij smelt dat allemaal samen tot een op en top verzorgd geheel. Regisseur Frank Van Laecke is niet aan zijn proefstuk toe en dat geldt voor de meeste medewerkers en natuurlijk ook voor de Studio 100-ploeg.Er is drie jaar gewerkt aan deze spektakel-musical, maar het leuke is dat u dat vooral voelt. Want eenmaal in de zaal heeft het verhaal u zo snel beet dat u pas achteraf weer aan nuchtere beschouwingen toe komt.5. 14-18 is eenmalig.Respect voor wat een ooit zo klein begonnen Belgisch bedrijf kan bereiken, ontzag voor de talenten waar Studio 100 oog voor heeft en die de kans krijgen om zich daar te ontplooien. Daar moet u bij zijn, dat moet u gezien hebben. De ticketprijzen zijn niet laag, maar ook niet onredelijk hoog (kijk in de brochure maar eens na hoeveel mensen tijdens zo’n voorstelling voor u aan de slag zijn en het plaatje wordt duidelijk). Een musical van deze omvang zal in ons klein taalgebied altijd een financieel risico blijven, mooi dus dat iemand dat wil nemen. Wat u in deze tot theaterzaal omgebouwde groentehal te zien krijgt, is een belevenis en als u ze mist, is dat zonde. Alle praktische info vindt u op www.1418.nu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content